Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Ohio
NOS Nieuws

Een partij in opstand: Trump mag nooit president worden

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

Als je wilt weten hoe uniek de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 zijn, bezoek dan Ohio State University in Columbus. Spreek studenten aan, vraag naar Donald Trump en je krijgt verrassende antwoorden.

Neem Melissa Wasser. Ze is een 23-jarige rechtenstudent en ze is een overtuigd aanhanger van de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders. "Hij noemt zichzelf een socialist. Voor mij is dat geen scheldwoord. Zijn linkse ideeën bevallen mij en hij lijkt met zijn energieke manier van campagne voeren veel op president Obama."

Toch stemt ze vandaag in de voorverkiezingen van Ohio niet op Bernie Sanders. Ze doet juist mee in de Republikeinse voorverkiezingen en zal een strategische stem uitbrengen op John Kasich, de gouverneur van Ohio. Bedoeld om de opmars van Donald Trump bij de Republikeinen tegen te houden. En ze is niet de enige. "Ik ken genoeg Democratische vrienden die hetzelfde gaan doen. We moeten Trump stoppen."

Niet grappig

In het begin van de campagne moest ze nog lachen om Trump. "Maar het is niet grappig meer. Hij is openlijk racistisch, hij haat vreemdelingen, hij beledigt gehandicapten en zegt nare dingen over vrouwen. Het schokt me elke keer als hij weer een staat wint. Hij mag nooit president worden."

Ook medestudent AnnMarie Graham staat voor een lastige keuze. Ze is een overtuigde Republikein en stemt vandaag bij de voorverkiezingen ook op John Kasich. Maar wat als Donald Trump de Republikeinse nominatie wint? "Donald Trump of Hillary Clinton? Dat is een vraag waar ik nog niet uit ben. Ik vind ze allebei geen goede kandidaten."

En als ze dan echt moet kiezen? "Dan liever op een derde kandidaat, op Trump zal ik nooit stemmen."

Swingstate Ohio

Nergens worden de schokgolven van de Trump-revolte zo gevoeld als in Ohio. De noordelijke staat geldt als een klassieke swingstate waar de strijd tussen Republikeinen en Democraten het scherpst wordt gevoerd. "Ohio is een microkosmos van Amerika", legt Katie Eagan uit, de secretaris van de Republikeinse Partij in Ohio. "We hebben plattelandsgebieden, we hebben grote steden, we hebben industriegebieden, we hebben arme en rijke regio’s. We hebben hier evenveel Republikeinse als Democratische kiezers. We zijn een perfecte demografische doorsnee van Amerika."

De vuistregel in de Amerikaanse politiek is: wie Ohio wint, wint ook het Witte Huis. De enige uitzondering in de recente geschiedenis was John F. Kennedy in 1960. Kennedy verloor Ohio, maar won de presidentsverkiezingen. Zo is Ohio al decennialang de ultieme windvaan van de Amerikaanse politiek.

Voor de Republikeinen staat er meer op het spel dan voor de Democraten. De Democraten beginnen steevast met een voorsprong in het aantal kiesmannen, omdat er meer grote staten zijn die altijd Democratisch kiezen. Als de Democraten Ohio verliezen, is er voor hen nog altijd een alternatieve route naar het Witte Huis. Die route bestaat niet voor de Republikeinen. Eagan: "We moeten deze staat winnen, anders kunnen we het wel vergeten."

Moslims en illegalen

Eagan, die campagne voert voor gouverneur John Kasich, maakt zich dan ook zorgen over de opmars van Trump. Vier jaar geleden, na het verlies van Mitt Romney, concludeerde de Republikeinse Partij dat er meer moest gebeuren om latino's en zwarte kiezers te trekken. Maar Trumps boodschap lijkt het tegenovergestelde te bereiken. Hij wil twaalf miljoen illegale immigranten deporteren en moslims tijdelijk uit het land weren.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Eagan is bang dat hij daarmee juist kiezers wegjaagt. "Trumps uitspraken helpen ons niet, integendeel. Hij heeft niets geleerd van de lessen die we vier jaar geleden hebben geleerd. Dit is schadelijk voor de Republikeinen. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat de Republikeinen het Witte Huis kunnen winnen dit jaar, maar met Trump als kandidaat zijn die kansen wel een stuk kleiner."

De voorververkiezingen in Ohio en Florida zullen vandaag in ieder geval het lot van twee van Trumps rivalen beslissen. John Kasich is de populaire gouverneur van Ohio, waar hij in een nek-aan-nekrace is verwikkeld met Trump. Marco Rubio is senator van Florida, waar hbij in de peilingen mijlenver achter ligt op Trump.

Kasich heeft al beloofd dat hij uit de race stapt als hij Ohio verliest. Rubio heeft die belofte niet gedaan, maar hij heeft wel voorspeld dat de winnaar van Florida de nominatie pakt. Voor Rubio wordt Florida waarschijnlijk zijn eindstation.

Republikeinse opstand

Er is nu een merkwaardige dynamiek ontstaan in de Republikeinse Partij. Grote delen zijn in opstand gekomen, zeker na de gewelddadigheden rond bijeenkomsten van Trump in Chicago afgelopen week. Mitt Romney haalde begin deze maand al ongenadig hard uit naar Trump. Hij voert zowel campagne voor Rubio als voor Kasich. Hij heeft de Republikeinse kiezers in Ohio opgeroepen om op Kasich te stemmen en hij wil dat kiezers in Florida op Rubio stemmen.

Zelfs uit het kamp van Rubio klinken vergelijkbare geluiden. Die roept kiezers in Ohio op niet op Rubio te stemmen, maar op John Kasich. Prominente partijleden in Ohio zijn zelfs zover gegaan door te zeggen dat ze helemaal niet op Trump zullen stemmen als hij de nominatie wint. Het geeft aan hoe diep verdeeld de Republikeinse Partij is geraakt door Trump.

Het anti-Trumpkamp hoopt zo veel mogelijk gedelegeerden van Trump af te pakken. In feite sturen ze aan op een zogeheten contested convention. In dat geval heeft geen enkele kandidaat de absolute meerderheid en moeten de gedelegeerden met elkaar onderhandelen wie dan wel de nominatie krijgt.

De vooruitzichten voor zo’n partijconventie zijn grimmig, omdat die gepaard gaat met politieke messengevechten, achterkamertjespolitiek en ordinaire koehandel. Maar de Republikeinse tegenstanders van Trump weten ook: dit is waarschijnlijk de enige manier om de miljardair uit New York tegen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl