Pensioenfondsen
NOS Nieuws

Pensioenen omlaag als dekkingsgraad niet snel verbetert

De financiële positie van de grote pensioenfondsen is afgelopen maand verder verslechterd. Bij vier van de vijf grote fondsen zakte de dekkingsgraad onder het belangrijke niveau van 90 procent.

De kans dat de pensioenen volgend jaar moeten worden verlaagd neemt daardoor toe. Als de situatie aan het eind van het jaar niet veel beter is moeten fondsen snijden in de pensioenen.

De lage rente is de belangrijkste reden waarom de positie van de fondsen is verslechterd. Ook waren er in de eerste twee maanden van het jaar verliezen op de aandelenbeurzen.

Niet goed

Bij ambtenarenfonds ABP zakte de dekkingsgraad van 91,2 naar 88,2 procent.

Zorg en Welzijn heeft met een dekkingsgraad van 87 procent de slechtste positie. "De cijfers zijn duidelijk: we staan er op dit moment niet goed voor", schrijft het fonds op de website.

Dekkingsgraden

pensioenfondsdekkingsgraad januaridekkingsgraad februari
ABP (ambtenarenfonds)91,2 procent88,2 procent
PMT (metaal en techniek)92,2 procent89,6 procent
Zorg en Welzijn89,6 procent86,7 procent
PME (metal-elektro)91,4 procent89,2 procent
bpfBouw104,4 procent102,4 procent

Pensioenfondsen waarschuwden vorige week dat de maatregelen van de Europese Centrale Bank een verlaging van de pensioenen dichterbij brengt.

De ECB kondigde toen een verdere verlaging van de rente aan. Staatssecretaris Klijnsma komt in mei met een reactie van het kabinet op de slechte positie van de fondsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl