Koning roemt korps Commandotroepen voor inzet in Afghanistan
Koning Willem-Alexander heeft de Militaire Willems-Orde uitgereikt aan het Korps Commandotroepen. De commando's hebben de onderscheiding gekregen voor hun buitengewone inzet in Afghanistan in de periode maart 2005 tot september 2010.
Commando's die nog worden ingezet, waren vandaag niet aanwezig. Hun identiteit wordt geheimgehouden.
De koning roemde het Korps Commandotroepen voor de getoonde inzet. "U had te maken met Talibanstrijders, buitenlandse infiltranten, krijgsheren, corrupte bestuurders en drugscriminelen. Maar ook met angstige dorpsbewoners die bescherming zoeken bij de sterkste partij", zei Willem-Alexander. "Te midden van die gecompliceerde wereld deed u uw plicht."
"Wie de verhalen hoort, heeft diep ontzag", vervolgde de koning. "Zoals in juli 2009, toen negen commando's zich 's nachts per parachute lieten droppen. De eerste operationele vrije val in zestig jaar. Boven op een berg konden zij de bewegingen van de tegenstander volgen, en doorgeven aan de operationele leiding."
Ook benadrukte koning Willem-Alexander dat het Korps zich kan meten met de beste special forces in de wereld. "Die positie is in vele jaren opgebouwd, met inzet van velen. Allen die de groene baret dragen, of gedragen hebben, kunnen trots zijn op de onderscheiding die het korps vandaag ontvangt."
Na zijn toespraak maakte koning Willem-Alexander het versiersel van de Militaire Willems-Orde, de cravatte, vast aan het vaandel van het korps. De officiële uitreiking werd afgesloten met het spelen van het Wilhelmus.
Moed, beleid en trouw
De Militaire Willems-Orde is bedoeld voor militairen, burgers of eenheden die zich in de strijd hebben onderscheiden door moed, beleid en trouw. Voorwaarde voor het onderscheiden van een heel regiment is dat iedereen heeft gediend in de strijd.
Het Korps Commandotroepen is de twaalfde eenheid die de hoogste dapperheidsonderscheiding krijgt. De andere eenheden werden allemaal beloond voor hun daden in de Tweede Wereldoorlog.
Er zijn nog vier individuele dragers van de Willems-Orde. De Nederlanders Marco Kroon en Gijs Tuinman werden geëerd voor hun daden in Afghanistan. De Brit Kenneth Mayhew (99) en de Amerikaan Edward Simon Fulmer (96) kregen hem voor hun optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog.