Anicka van Emden is één van de vele judoka's die reageert op de onrust binnen de bond
NOS Sport

Judoka Van Emden: als dit waar is, dan is de verkeerde opgestapt

En weer is er onrust binnen de judobond. Gisteren werd bekend dat directeur Henry Bonnes is opgestapt. En dat allemaal wegens een persoonlijke vete met voormalig judoka en bestuurslid Deborah Gravenstijn, zo lieten anonieme bronnen aan de NOS weten. De reacties van de Nederlandse judoka's liegen er niet om. "Als dit waar is en daar lijkt het wel op, dan is de verkeerde persoon opgestapt", zegt Anicka van Emden.

Van Emden heeft de berichten over het opmerkelijke vertrek van Bonnes ook gelezen. "En ik hoor ook wel wat hier en daar. Er wordt een persoonlijke vete uitgevochten en volgens mij moet dat niet over de hoofden van de judoka's gebeuren, zeker niet vijf maanden voor Rio."

Van Emden en andere judoka's balen niet alleen dat er nu weer onrust is zo vlak voor de Spelen, maar ook dat Bonnes vertrokken is. "Hij is anderhalf jaar geleden aangesteld en ik heb hem leren kennen als een hele betrouwbare gesprekspartner. Ik ben het niet eens met alles wat hij doet, zeker niet, maar ik geloof wel dat hij binnen de mogelijkheden er alles aan gedaan heeft om het belang van de judoka's voorop te stellen. En dat is mij veel waard", aldus Van Emden.

"Als er voor zijn vertrek nou een hele goede reden was, dan is dat zo, maar als deze vete de reden is dan is dat echt belachelijk. Dat de judobond nu een roerloos schip is en dat we zo richting Rio gaan. En dat terwijl het eigenlijk de goede kant op ging."

Van Emden is naast judoka ook nog voorzitter van de atletencommissie van de judobond. Ze weet nog niet of ze in die rol nog stappen gaat ondernemen. "Ik ben momenteel in Japan op trainingskamp. Dat is voor mij nu even het belangrijkste. Natuurlijk is het onvermijdelijk dat je hiermee bezig bent, want ik heb de laatste uren ook wel gelezen dat ik niet de enige judoka ben die hier iets van vindt. Maar momenteel ga ik niks ondernemen, ik weet niet hoe dit gaat lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl