CSU-chef Horst Seehofer tijdens een persconferentie in München.
NOS Nieuws

Beierse christendemocraat haalt fel uit naar Angela Merkel

Horst Seehofer, partijchef van de CSU, keert zich feller tegen het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Merkel dan ooit tevoren. Hij vreest voor een breuk van de christendemocratische Unie, zegt hij onder meer in de krant Die Welt. De CDU van Merkel en de Beierse CSU (conservatiever dan de grote broer), vormen samen een unie. Als die uit elkaar valt, stort dat de christendemocraten in Duitsland in een diepe crisis.

Seehofer liet zich eerder ook al kritisch uit over de vluchtelingenpolitiek van Merkel. Volgens correspondent Jeroen Wollaars dreigt hij bijvoorbeeld al maanden met een gang naar het Constitutioneel Hof, omdat hij Merkels vluchtelingenpolitiek in strijd vindt met de grondwet. Maar het blijft tot nu toe bij dreigen. "Seehofer blaft, maar bijt vooralsnog niet", aldus Wollaars.

Toch was Seehofer niet eerder zo duidelijk als na de gevoelige nederlaag van de christendemocraten in drie deelstaatverkiezingen. Wat hem betreft is de tijd van ‘protest light’ voorbij.

Hij vindt het tijd een veto uit te spreken over het vluchtelingenbeleid van de bondskanselier. "Het kan toch niet zo zijn dat na een verkiezingsuitslag als deze het antwoord aan de bevolking is: alles blijft zoals het was?" Seehofer is verbijsterd door de verzekering van Merkel, gisteren, dat ze haar politieke koers niet zal wijzigen.

Aardverschuiving

"Er heeft zich een aardverschuiving voltrokken in het politieke landschap van Duitsland", zegt Seehofer in de krant. Hij doelt daarmee op de grote winst die de anti-migratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) behaalde bij de deelstaatverkiezingen. Seehofer vindt dat de traditionele politieke klasse een passend antwoord moet vinden op de opkomst van die partij.

Nu het ‘protest light’ geen resultaat heeft opgeleverd, wil Seehofer krachtiger oppositie voeren tegen Merkel. Hij zegt er "met alle krachten die me ten dienste staan" voor te willen zorgen dat Merkel haar beleid alsnog wijzigt.

Seehofer spreekt woensdag met de bondskanselier. Hij zal haar dan ook zeggen dat hij een fel tegenstander is van visumvrij reizen voor Turken, zoals Ankara graag wil. Hij vreest dat dat kan leiden tot een grote toestroom van Koerden, zodat het conflict tussen Turken en Koerden zich mogelijk ook naar Duitsland verplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl