Henry Bonnes
NOS Sport

'Bonnes pootje gehaakt door Deborah Gravenstijn'

Directeur Henry Bonnes is gevloerd door bestuurslid en voormalig judoka Deborah Gravenstijn. Dat vertellen anonieme bronnen aan de NOS. Bonnes liet maandagmiddag weten per direct te stoppen als directeur topsport van de Judo Bond Nederland, omdat hij een gebrek aan vertrouwen in het bestuur ervaart.

Kees Jongkind, judocommentator bij de NOS, licht de situatie toe.

Wat heeft Gravenstijn met het vertrek van Bonnes te maken?
Jongkind: "Gravenstijn is bestuurslid. Het boterde niet tussen haar en Bonnes. Ze heeft een meerderheid van de vijf bestuursleden aan haar kant gekregen, waardoor Bonnes zich niet meer gesteund voelde en besloot op te stappen."

Waarom boterde het niet tussen hen?
"Dat is niet helemaal duidelijk. Wat in ieder geval niet geholpen heeft, is dat Bonnes coach Mark Earle van Judo Topsport Eindhoven begin dit jaar op non-actief stelde, nadat hij zich misdragen zou hebben. Earle is de partner van Gravenstijn. Dat zal de onderlinge verhoudingen geen goed hebben gedaan. Persoonlijke motieven en belangenverstrengeling van Gravenstijn hebben voor het vertrek van Bonnes gezorgd."

Deborah Gravenstijn

Is dat niet raar?
"Ja, want Bonnes deed precies wat het bestuur wilde. Hij is aangesteld om de centralisatie van het judo in goede banen te leiden. Hij heeft 125 gesprekken gevoerd met judoka's, clubs en familieleden en slaagde erin om de nee-schudders te veranderen in ja-knikkers."

"Iedereen dacht dat hij zijn opdracht voor elkaar ging krijgen, ook het bestuur. Datzelfde bestuur zorgt er nu voor dat hij opstapt. Ik vind dat een brevet van onvermogen. Bonnes is een man uit het bedrijfsleven, zonder belangen. Hij stapte blanco de judowereld in en iedereen liep met hem weg. Ongelooflijk dat hij vertrekt."

Wat voor invloed heeft dit op de weg naar de Olympische Spelen van Rio?
"Dit zorgt voor onrust en dat is dodelijk. De vraag is nu wat er gaat gebeuren met de centralisatie, nu de belangrijkste speler weg is. De bond heeft haar eigen plan op losse schroeven gezet. Ook het NOC*NSF is hier niet blij mee."

Deborah Gravenstijn was gedurende de dag en avond onbereikbaar voor commentaar.

Archief: Judobond verrast door onrust onder judoka's

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl