Studenten op de Erasmus Universiteit
NOS Nieuws

'Informatie over studiekeuze veel te rooskleurig'

Het hoger onderwijs moet eerlijker en transparanter informatie geven aan toekomstige studenten. Nu wordt studieinformatie te veel beïnvloed door marketingbelangen van de universiteiten en hogescholen. Dat zeggen de uitgevers van studievoorlichtingsmateriaal, Keuzegids en DeDecaan.net, in een kritisch rapport.

Het rapport kwam tot stand na gesprekken met Kamerleden, collega-uitgevers en de studentenorganisatie ISO. Het rapport laat weinig heel van Studiekeuze123, de website van de overheid, studenten en onderwijsinstellingen.

Volgens de uitgevers worden kansen op een baan te rooskleurig voorgesteld. Salarissen die studenten gaan verdienen, worden zonder vermelding omgerekend naar fulltime, terwijl er vaak parttime wordt gewerkt. Ook geeft Studiekeuze123 onvolledige informatie over particuliere opleidingen.

Reactie Studiekeuze123

Studiekeuze123 laat weten zich niet te herkennen in het beeld dat het rapport schetst. Ook wordt benadrukt dat de opstellers van het rapport geen contact hebben opgenomen, en dat er geen verzoek is ingediend voor het leveren van gegevens.

Begin februari meldde het tv-programma De Monitor dat studenten verkeerd worden voorgelicht over hun kans op een baan.

Regeringspartijen VVD en PvdA reageren verontrust op het nieuwe rapport. Ze willen dat minister Bussemaker van Onderwijs de zaak onderzoekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl