De speedboot van de verdachte
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Verdachte speedbootdrama dacht dat hij een paal of boei raakte

"Het had niet mogen gebeuren, maar ik kan het niet terugdraaien." Dat zei verdachte Arnhoud H. vanochtend in een zaal vol nabestaanden over een dodelijke speedbootongeluk op de Vinkeveense Plassen. Dat meldt RTV Utrecht. Op 2 augustus 2014 vielen er twee doden: twee mannen van 51 en 42 uit Leusden.

Het Openbaar Ministerie verdenkt H. van te hard varen onder invloed van alcohol en zonder verlichting. De man ramde met zijn speedboot een sloep met daarin vier vrienden uit Leusden. Twee van hen waren op slag dood. De anderen bleven ongedeerd. De speedboot voer door, omdat H. dacht dat hij een paal of een boei had geraakt.

Verlichting

De advocaat van de verdachte betwijfelde eerder of de sloep wel goed verlicht was. Het NFI heeft de sloep getest, maar volgens H. was dat niet dezelfde.

Ook waren er vragen over de verlichting van H.'s boot. De verdachte zei daarover dat hij zich niet kan voorstellen dat zijn lichten uit waren. "Alle schakelaars stonden aan." H. gaf wel toe dat hij te snel voer: hij werd naar eigen zeggen opgejut door iemand anders op de boot. Hij ging 17 kilometer per uur waar 7 was toegestaan.

Drank

Agenten roken bij z'n aanhouding dat H. drank op had. Dat werd later bevestigd toen hij moest blazen. Getuigen zeggen dat hij onder meer wodka had gedronken. "Dat lust ik niet eens", reageerde H. vandaag. "Ik had twee champagne en twee bier op over de hele dag. Ik weet dat zo goed omdat ik een nierprobleem had. Ik lette op."

Advertentie via Ster.nl