Merkel tijdens haar persconferentie
NOS Nieuws

Merkel: geen koerswijziging vluchtelingenbeleid

Merkel ziet in de slechte verkiezingsuitslagen van gisteren geen reden om haar koers in het vluchtelingenvraagstuk te veranderen. "Ik blijf erbij dat een Europese oplossing de enige is", zei de bondskanselier tijdens een persconferentie. "We moeten de oorzaken van het vluchten bestrijden, dat is de weg waarop we al sinds september zitten. Ik zie geen reden om daar nu van af te wijken."

De CDU kreeg bij de verkiezingen gisteren flinke klappen in twee deelstaten. In Rijnland-Palts verloor de prominente CDU-kandidaat Julia Klöckner, zij wordt door velen gezien als mogelijke opvolgster van Merkel. Maar vooral pijnlijk is het verlies in Baden-Württemberg, traditioneel een CDU-bolwerk. De partij moest daar 12 procent inleveren. Merkel geeft toe: "Ondanks dat er ook lichtpuntjes zijn, was het een zware dag voor de CDU".

Alternative für Deutschland

Volgens Merkel vallen de slechte resultaten te verklaren door het uitblijven van resultaten van het vluchtelingenbeleid. "We zijn op de goede weg, maar een echte duurzame oplossing is nog niet voorhanden." Ze ziet de uitkomsten niet als een persoonlijke nederlaag. "Dit is niet tegen mij gericht, de verkiezingen gingen over het vluchtelingenvraagstuk in het algemeen."

Het succes van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) verklaart ze mede door de gebeurtenissen in Keulen met Oud en Nieuw. "Er zijn veel zorgen over de komst van de islam en de binnenlandse veiligheid. Mensen zijn onzeker over een veranderende wereld. Het is onze taak om daar een antwoord op te vinden. Dat is ons niet in alle gevallen nog gelukt." AfD deelt veel dezelfde standpunten met de PVV. Merkel geeft geen antwoord op de vraag of Duitsland door de goede resultaten van AfD iets meer op Nederland is gaan lijken.

Kritiek Seehofer

De bondskanselier blijft dus achter haar koers staan, maar binnen de partij borrelt het. Haar grootste criticus, partijleider Horst Seehofer van zusterpartij CSU, eist dat Merkel het beleid aanpast. "Het kan niet zo zijn dat na zo’n verkiezingsuitslag wordt gezegd: we gaan gewoon door met waar we mee bezig waren. Het gaat hier om het voortbestaan van de partij."

Volgens Seehofer is het duidelijk dat Merkels vluchtelingenbeleid debet is aan de slechte resultaten. "In september stonden we in de peilingen overal nog op 40 procent. Gisteren liep het verlies op sommige plekken in de dubbele cijfers. Dat gaat over de vluchtelingencrisis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl