Een paar Limburgse mijngangen zijn nog toegankelijk
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Toch geen standbeeld mijnverleden in Heerlen

In Heerlen komt toch geen standbeeld voor het mijnverleden. Volgens de gemeente is het niet duidelijk of er draagvlak voor is, meldt 1Limburg.

Een jury met daarin architect Jo Coenen koos het ontwerp uit, maar de gemeente heeft besloten om het niet te plaatsen. De gemeente Heerlen oordeelde dat niet duidelijk is of er wel draagvlak voor bestaat. De jury reageert stomverbaasd.

Het plan om in het Jaar van de Mijnen een beeld in hartje Heerlen te onthullen dat het mijnverleden eert, was afkomstig van wethouder Erfgoed Jordy Clemens. De organisatie van het Jaar van de Mijnen omarmde het plan, selecteerde kunstenaars en stelde een jury in.

Jury unaniem

De jury met daarin onder anderen architect Jo Coenen, mijnenkenner Serge Langeweg en lid van de commissie Kunst in de Openbare Ruimte Frank van der Linden, oordeelde in augustus unaniem: het ontwerp van kunstenaar Hans Reijnders was het meest geschikt. De jury sprak van een "een landmark in het hart van de stad Heerlen, dat letterlijk de kern raakt van de identiteit van dit gebied".

Wethouder Clemens constateerde vervolgens dat niet duidelijk was of het vereiste draagvlak wel aanwezig was. Gesprekken met de kunstenaar over hoe dat draagvlak zou kunnen worden vastgesteld, leidden niet tot resultaat, zegt hij. "Het proces verdient geen schoonheidsprijs. Duidelijk is dat wij vooraf duidelijk hadden moeten maken hoe het vereiste draagvlak zou moeten worden vastgesteld."

Limburgs trots en trauma: het mijnverleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl