De teruggevonden scheepswrakken voor de kust van Zeebrugge
NOS Nieuws

Scheepswrakken op te sporen met satellietbeelden

Scheepswrakken zijn makkelijk terug te vinden door gebruik te maken van satellietbeelden. De zeebodem wordt verstoord door de wrakken en dat is terug te zien vanuit de ruimte, ontdekte een internationaal team onder leiding van Belgische wetenschappers.

Het team nam de proef op de som met vier wrakken uit de Tweede Wereldoorlog waarvan de locatie bekend was, voor de kust van Zeebrugge. Het bleek dat pluimen meegevoerd sediment kilometerslang te meten waren met de Landsat 8-satelliet van NASA. Door het spoor terug te volgen, kwam men bij de wrakken uit.

Zo'n pluim wordt veroorzaakt door de stromingen rond het wrak. Het zand op de bodem wordt losgewoeld en bij eb en vloed meegevoerd door de zee. Wrakken tot 15 meter diep kunnen zo worden teruggevonden.

Tweede Wereldoorlog

De methode is makkelijker en minder duur dan de bestaande methode, waarbij met sonar of laserpulsen wordt gewerkt. Bovendien kan er ook gewerkt worden in troebel water.

Volgens NASA is de ontdekking vooral handig voor de Noordzee bij België, Nederland en Groot-Brittannië, omdat hier in de Tweede Wereldoorlog veel schepen zijn gezonken.

Het in kaart brengen van oude scheepswrakken is belangrijk omdat ze een obstakel voor de scheepvaart kunnen vormen of het milieu kunnen vervuilen. Bovendien kunnen zo historisch belangrijke vondsten worden gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl