NOS NieuwsAangepast

Nationaal Archief maakt geheime stukken openbaar

Ook dit jaar wordt bij het Nationaal Archief weer een groot aantal archiefstukken openbaar. Vanaf vandaag, de studiezaal is open van dinsdag tot en met vrijdag, kan het publiek de stukken voor het eerst opvragen. Het gaat om dossiers die tot 1 januari 2011 niet openbaar waren.

Het is een lange lijst met dossiers die gesloten bleven omdat ze veel privacygevoelig materiaal bevatten. Van 'strikt vertrouwelijk' tot 'zeer geheim'. Bijvoorbeeld gegevens van de burgerlijke stand van Suriname of de archieven van arrondissementsrechtbanken.

Lees ook: NSB'ers wilden schouwburg Utrecht slopen

Daarin de echtscheidingsuitspraken uit 1929 van de rechtbank in Dordrecht. Veehouder Arie die zijn handen niet thuis kan houden. Hij slaat zijn echtgenote Bastiaantje Engeltje zo regelmatig dat ze van hem af wil. Arie mishandelt en werken wil hij ook al niet. Hij is alleen maar bezig de drieduizend gulden uit een erfenisje van Bastiaantje op te maken.

De rechter stemt toe: scheiding van tafel en bed.

Aardiger voor Marga

Het archief van KVP-politica Marga Klompé is ook in te zien. Haar plakboeken, met rood kaft, zwart-wit foto's (Marga knipt lint na lint door), een politieke prent van Opland. Ook zijn er veel ansichtkaarten met boeketten na een oproep van cabaretier Wim Kan om toch wat aardiger te zijn voor juffrouw Klompé en haar een bloemetje te sturen.

Verder geheime documenten over de gezondheidssituatie van een minister van Justitie, begin vorig eeuw. Zijn zenuwarts oordeelt dat hij lijdt aan neurasthenie, stress in de zwaarste vorm. Niet meer in staat, vindt de arts, de werkzaamheden te hervatten.

Granaatstaal

Tussen de papieren ook een curieuze uitruil ten tijde van de Eerste Wereldoorlog tussen Nederland en Duitsland. Ondanks dat Nederland in oorlogstijd neutraal wil blijven, levert ons land Duitsland 3000 paarden. In ruil wordt van de oosterburen 10.000 ton granaatstaal ontvangen.

Er wordt geharreward over de hoeveelheden, bericht de gezant der Nederlanden in Berlijn de minister van Oorlog over de kwestie, maar uiteindelijk wordt het allemaal geregeld.

Zo leest het archief net als de berichten op WikiLeaks, maar dan over lang vervlogen tijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl