NOS Nieuws

Achttien doden bij terreuraanval op hotels in Ivoorkust

  • AFP
    Hulpverleners dragen een brancard met een lijk op het strand bij Grand-Bassa
  • AFP
    Een kind wordt omringd door militairen na de aanslag op een strand in Grand-Bassam
  • AFP
    Een brancard met een lijk wordt op een pick-up truck geschoven na de aanslag in Grand-Bassam
  • AFP
    Ivoriaanse militairen werden naar het strand gestuurd na de aanslag op het strand

Gewapende mannen hebben een aanslag gepleegd bij drie hotels in Grand-Bassam, aan de zuidkust van Ivoorkust. Volgens de Ivoriaanse autoriteiten zijn er vijftien burgers omgekomen en drie militairen. Drie daders zijn volgens de minister van Binnenlandse Zaken gedood door veiligheidstroepen.

Onder de slachtoffers waren mensen uit Frankrijk, Duitsland, Burkina Faso, Mali en Kameroen, meldt de minister van Binnenlandse Zaken. Frankrijk bevestigt dat er in ieder geval één persoon met de Franse nationaliteit bij de aanslag is omgekomen.

De aanslag is volgens een Amerikaanse website die terreurorganisaties monitort gepleegd door Al-Qaida in de Islamitische Maghreb.

De terroristen openden het vuur op mensen op het strand en het buitenterrein van de hotels, die populair zijn bij Franse toeristen en bij diplomaten. De daders droegen bivakmutsen en waren gewapend met machinegeweren en granaten. Ooggetuigen zeggen dat de schutters "Allahu Akbar" riepen en schoten op iedereen die ze konden raken.

Op sociale media verschenen foto's van lichamen op het strand bij de hotels.

Het leger grendelde de straten rond de hotels af en riep de bevolking op uit het gebied weg te blijven.

Doelwit

Een Amerikaanse delegatie, met daarbij mogelijk ook de Amerikaanse ambassadeur voor Ivoorkust, was in de buurt van de plaats van de aanslag. Zij zouden echter niet het doelwit zijn geweest.

Grand-Bassam ligt ongeveer 40 kilometer ten oosten van de hoofdstad van Ivoorkust, Abidjan. In het weekend is het een gewilde bestemming vanwege de stranden en vele hotels en restaurants.

De afgelopen maanden vonden soortgelijke aanslagen plaats op hotels in andere West-Afrikaanse landen. Bij een aanslag in Mali in november vorig jaar kwamen twintig mensen om het leven. In januari vielen 28 slachtoffers, waaronder ook een Nederlander, bij een aanval op een hotel in de hoofdstad van Burkina Faso.

Deze aanslagen werden ook opgeëist door Al-Qaida in de Islamitische Maghreb en ze wekten al de vrees dat terroristen uit de Sahara hun doelen steeds verderop zouden zoeken. In Ivoorkust waren tot zondag geen terreuraanslagen gepleegd.

Grand Bassam
Amateurbeelden van de aanslag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl