Partijleider Emile Roemer en partijvoorzitter Ron Meyer op een partijcongres in november 2015
NOS Nieuws

SP bereidt zich voor op vervroegde verkiezingen

De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 lijken nog ver weg, maar voor de politieke partijen begint het campagnewerk nu al. In overleg met de achterban worden verkiezingsprogramma’s geschreven, kandidatenlijsten samengesteld en beginnen de campagneteams met het plannen van campagneactiviteiten. Deel 5: de SP.

De SP is de partij die Nederland op een fundamentele manier wil veranderen, zowel politiek als economisch en sociaal. Dat levert de partij al twee verkiezingen achter elkaar vijftien zetels op, maar maakt regeringsdeelname tot nu toe onmogelijk. De andere partijen kunnen niet uit de voeten met de SP-standpunten.

Haast geboden

Politiek verslaggever Michiel Breedveld: "Van partijleider Emile Roemer wordt gezegd dat hij graag wil regeren. Hij probeert zijn partij daar klaar voor te maken. Maar met zo'n verkiezingsprogramma valt dat niet mee. En de andere partijen kunnen tot nu toe makkelijk om de SP heen. De partijtop hoopt dus op groei."

Dat zou moeten gaan lukken met een aanvallende campagne rond het thema 'investeren en opbouwen in plaats van afbreken'. De SP is al bezig met het verkiezingsprogramma en de kieslijst. Volgens de partij gaan VVD en PvdA de rit niet uitzitten en is haast geboden. Op de ledenraad van 19 maart wordt de procedure vastgesteld. Dan wordt ook duidelijk wanneer de lijsttrekkersverkiezing wordt gehouden.

Roemer heeft al aangegeven dat hij voor een derde keer lijsttrekker wil worden. De partij verwacht geen serieuze uitdager, maar in principe mag elk van de 43.000 leden zich kandidaat stellen. Is er een uitdager, dan komt er nog vóór de zomer een verkiezingscongres. Ook Jan Marijnissen werd destijds nog wel eens uitgedaagd, maar dat was nooit echt serieus en leverde geen spannende strijd op.

Jan Marijnissen en Emile Roemer tijdens het partijcongres van de SP in Utrecht in 2015

"Roemer heeft vrij veel steun in de partij. De leden vinden hem oprecht en eerlijk", zegt Michiel Breedveld. "Toch heeft hij ook critici. Die vinden hem niet gehaaid genoeg om echt door te bijten en gebruik te maken van de populariteitsdaling van de PvdA. Ze zijn bang dat de SP ook deze keer niet een echt grote verkiezingswinst zal halen."

Voorzittershamer

Volgende week begint de kandidatencommissie onder leiding van partijvoorzitter Ron Meyer met evaluatie-gesprekken met de huidige Kamerleden. Die gesprekken bepalen hoe hoog zij op de nieuwe lijst komen. Meyer volgde eind 2015 na 27 jaar Jan Marijnissen op als partijvoorzitter. Marijnissen heeft dat voorzitterschap altijd gecombineerd met zijn werk als fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Meyer zelf wil geen Kamerlid worden en steunt Roemer als lijsttrekker. De twee delen dus het leiderschap over de partij. Maar het is niet uitgesloten dat hij toch op de lijst komt te staan.

Michiel Breedveld: "Als dat gebeurt zal dat waarschijnlijk op een onverkiesbare plaats zijn. De partij heeft dan later toch nog de mogelijkheid om Meyer de Tweede Kamer in te laten komen om het fractievoorzitterschap van Roemer over te nemen, mocht er in de SP-fractie geen gewenste opvolger zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl