Obama bij een toespraak voor de Democratische partij
NOS Nieuws

Obama waarschuwt voor ruwe taal campagne

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwt kandidaten voor de presidentsverkiezingen dat ze zich niet moeten bedienen van beledigende en ophitsende taal.

Obama sprak op een inzamelingsactie van de Democraten in Dallas. De mensen die nu strijden om het Witte Huis moeten zich richten op wat er beter kan. Ze moeten zich niet verlagen tot kinderachtige beledigingen, het manipuleren van feiten en het zaaien van verdeeldheid tussen bevolkingsgroepen, zei Obama.

Incidenten

Aanleiding voor zijn uitspraken zijn twee incidenten op campagnebijeenkomsten van Donald Trump. Vrijdag werd een campagnebijeenkomst in Chicago afgelast, omdat aanhangers en tegenstanders van Trump elkaar te lijf gingen.

Gisteren sprongen tijdens een toespraak van Trump in Dayton (Ohio) ineens vier veiligheidsagenten op het podium, om hem te beschermen tegen iemand die had geprobeerd door de veiligheidslinie heen te breken.

Trump heeft in zijn campagne verschillende pittige uitspraken gedaan. Zo beloofde hij een grote muur te bouwen aan de grens met Mexico, wil hij de grenzen van de VS sluiten voor moslims en zei hij over een kritische journaliste dat ze ongesteld was.

Veel boosheid

De grootste rivalen van Trump voor de nominatie van de Republikeinse partij, Marco Rubio en Ted Cruz, noemden de incidenten treurig. Cruz zei dat Trump zelf de sfeer heeft geschapen voor dit soort incidenten.

Rubio liet, net als een andere Republikeinse kandidaat John Kasich, doorschemeren dat hij Trump niet zal steunen als die de voorverkiezingen van de Republikeinen wint. Volgens Kasich maken de uitspraken van Trump het moeilijk om hem te steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl