NOS Nieuws

Turkse kustwacht valt migrantenboot aan met stokken

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Vanaf een migrantenboot in de Egeïsche Zee is gefilmd hoe de Turkse kustwacht probeert de vluchtelingenstroom in te dammen. Het filmpje werd gepubliceerd door de BBC. Ook de NOS kreeg het filmpje vandaag in handen. Met stokken slaan de medewerkers van de kustwacht tegen het bootje van de migranten, dat uiteindelijk toch weet weg te komen.

Op de video is te horen dat iemand aan boord van de migrantenboot gilt, maar wat er precies gebeurt is niet duidelijk. Het lijkt erop dat de vluchtelingen niet zijn geraakt. Het incident zou zich vanochtend hebben voorgedaan tussen de Turkse kust en het Griekse eiland Lesbos, in Turkse wateren.

Motor uitschakelen

In een reactie zegt de Turkse kustwacht tegen de BBC dat het de bedoeling was de motor van het bootje uit te schakelen zonder de vluchtelingen te raken. De standaardprocedure is om de migrantenboot aan het vaartuig van de kustwacht vast te binden en terug te slepen naar de Turkse kust, maar in dit geval zou dat niet zijn gelukt omdat de migrantenboot gas bleef geven en doorvoer naar Griekenland.

Na het incident zijn de vluchtelingen veilig aangekomen op Lesbos. Daar vertelden ze dat de Turkse kustwacht hen had aangevallen.

Afspraken

Turkije heeft afspraken gemaakt met de Europese Unie om de toestroom van vluchtelingen over de Egeïsche Zee terug te dringen. Dit jaar hebben al 132.000 mensen de oversteek gemaakt naar een van de Griekse eilanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl