Een pasgeboren baby in Idomeni wordt gewassen met de middelen die er zijn
NOS Nieuws

Nieuw leven en een piano in de modderpoel van Idomeni

Een pasgeboren baby die wordt afgespoeld met een fles water. Deze foto gaat rond op sociale media. Hij is exemplarisch voor de slechte leefomstandigheden in het Griekse kamp bij Idomeni. In het kamp leven duizenden vluchtelingen tussen vuilnis en waterplassen.

In de loop van de komende week zal de situatie in het provisorische vluchtelingenkamp van Idomeni verbeteren, zegt de Griekse regering. Niet doordat er betere voorzieningen komen, maar doordat steeds meer mensen zullen verhuizen naar officiële opvanglocaties.

Het kamp ontstond toen Macedonië de grens sloot, waardoor de vluchtelingen niet verder konden reizen via de Balkan-route. Er komen nog dagelijks mensen bij. Velen hopen nog steeds dat ze snel kunnen doorreizen. Volgens de Griekse minister Dimitris Vitsas, belast met de vluchtelingenopvang, willen veel mensen de EU-top van aanstaande donderdag afwachten, in de hoop dat de grens dan weer opengaat.

Flyer: ga weg uit Idomeni

Maar dat gaat niet gebeuren, staat in een flyer die de Griekse autoriteiten verspreiden. In het Arabisch, Farsi en Pasjtoe (een taal die veel Afghanen en Pakistanen spreken) krijgen de vluchtelingen het advies om te verhuizen naar een van de officiële opvangkampen elders in Griekenland. Aan het eind van de week moeten er 50.000 plaatsen zijn, waar voldoende voedingsmiddelen en medische hulp beschikbaar zijn.

Zo'n duizend mensen uit Idomeni zijn al vertrokken en minister Vitsas heeft goede hoop dat veel vluchtelingen in de loop van de week eieren voor hun geld zullen kiezen. Van een gedwongen ontruiming van het kamp zal het niet komen, zegt Vitsas. "We moeten iedereen overtuigen om zelf te vertrekken. Het heeft geen zin om traangas te gebruiken. De helft van de vluchtelingen in Idomeni zijn vrouwen en kinderen."

Piano in de modder

Intussen heeft de Chinese activist en kunstenaar Ai Weiwei midden in de modderpoel een vleugel neergezet. De Chinees protesteert al maanden tegen de manier waarop Europa omgaat met de vluchtelingenstroom. Hij liet een Syrische pianiste op de vleugel spelen, iets wat zij door de oorlog in Syrië al jaren niet meer had kunnen doen.

Syrische pianiste in modderpoel van Idomeni

Ai Weiwei zegt dat hij het ontroerend vond om te zien hoe pianiste Nour Alkhzam eindelijk weer achter de toetsen kon plaatsnemen. "Dit laat de wereld zien dat de kunst zal winnen van de oorlog", zei hij. De pianiste probeert naar Duitsland te komen, waar haar man al anderhalf jaar verblijft.

Geelzucht

Bij een van de vluchtelingen in Idomeni is het hepatitis A-virus vastgesteld. Het gaat om een kind van 9, dat nu wordt behandeld in een ziekenhuis in Thessaloniki. Zijn of haar toestand is volgens de Griekse autoriteiten stabiel.

Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, verspreidt zich onder meer via verontreinigd drinkwater en kan leiden tot een ernstige ontsteking van de lever. Het virus is erg besmettelijk, maar over het algemeen niet dodelijk. In Europa komt het nauwelijks nog voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl