Een medewerkster van een thuiszorgorganisatie verzorgt een woning
NOS Nieuws

'Geen pretje om te solliciteren naar een baan die je al 15 jaar hebt'

  • Rob Koster

    Onderzoeksjournalist / verslaggever

  • Roel Bolsius

    Redacteur Economie

  • Rob Koster

    Onderzoeksjournalist / verslaggever

  • Roel Bolsius

    Redacteur Economie

Voor Wilma Rillema zijn onzekere tijden aangebroken nu volgende week definitief een einde komt aan thuiszorgorganisatie TSN. Rillema werkt al vijftien jaar voor TSN en weet niet of ze straks bij een andere instelling terechtkan.

Ook vraagt ze zich af of ze haar cliënten dan kan houden, onder wie een vrouw die in de sociale werkplaats werkt en een dementerende oudere man. Ze vragen haar elke week of ze bij hen langs blijft komen.

Het kost Rillema zichtbaar moeite om het droog te houden, nu duidelijk is geworden dat woensdag het faillissement over TSN wordt uitgesproken. Ze weet niet waar ze aan toe is. "Je bent je zekerheid kwijt, je uren en je salaris. Ik weet niet of ik opnieuw moet solliciteren."

'Dan ben je je zekerheid ook kwijt'

Gemeenten die een contract hadden met TSN moeten de zorg nu bij andere aanbieders onderbrengen. Voor Rillema en haar collega's is het de vraag of ze daar aan de slag kunnen. De gemeente van Rillema, AA en Hunze in Drenthe, heeft al afspraken met andere thuiszorgbedrijven gemaakt, maar ze weet nog niet wat die voor haar betekenen.

Rillema is actief FNV-lid, maar boosheid en onzekerheid putten haar uit. Ze weet niet goed op wie ze boos moet zijn, op TSN, de staatssecretaris of de gemeente. Opnieuw solliciteren voor een baan die je al vijftien jaar hebt en waarvoor je salaris moet inleveren is geen pretje, zegt ze.

Koppeltjes

In de buurgemeente Borger-Odoorn krijgen cliënten en personeel van TSN komende week een brief waarin staat dat medewerkers kunnen solliciteren bij de nieuwe zorgaanbieders en dat die in principe hun vaste cliënten houden.

Wethouder Frits Alberts (CDA) in Borger-Odoorn is bezig met de afronding van de onderhandelingen met drie aanbieders. Een daarvan is De Nieuwe Zorg Thuis, die een deel van de cliënten wil overnemen en bereid is om die medewerkers van TSN in dienst te nemen die bij dat deel van de cliënten zorg verleent. Als dat lukt, kunnen de 'koppeltjes' van cliënten en thuiszorgers bij elkaar blijven. Vakbond FNV voert daarvoor nu actie.

Volgens Annemieke Lantink, directeur van De Nieuwe Zorg Thuis, zijn medewerkers van TSN zeer welkom. Maar anders dan bij zorgorganisatie Buurtzorg worden de huidige arbeidsvoorwaarden niet gegarandeerd.

'Precies hetzelfde zou een utopie zijn'

Sommige medewerkers zijn hoger ingeschaald dan op dit moment volgens de cao verplicht is. Lantink noemt het "een utopie" dat dat in stand kan blijven. Dat betekent waarschijnlijk dat sommigen moeten kiezen tussen behoud van werk of een WW-uitkering op basis van een hoger salaris. Voor oudere werknemers kan dit een lastige keus worden.

Salarissen die ver boven de cao-afspraken liggen, brengen de organisatie binnen de kortste keren in financiële problemen, zegt Lantink. De Nieuwe Zorg Thuis probeert de kosten laag te houden met zo weinig mogelijk management, kantoren en auto's. Het geld moet volgens Lantink naar de zorg zelf.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dreigt de vrijwillige Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning verplicht te stellen. Op die manier hoopt hij de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Dat stuit op weinig begrip in Borger-Odoorn.

'Hoe ziet de dag van morgen er dan uit?'

Wethouder Alberts vindt het een beetje makkelijk om eerst zorg te decentraliseren en fors te bezuinigen, om gemeenten daarna te vertellen dat ze meer moeten betalen.

Als Van Rijn de code daadwerkelijk verplicht stelt, moeten gemeenten het geld ergens anders vandaan halen, waarschuwt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl