Van der Sar stopt strafschop bij rentree, net als in 2008

Van der Sar nog altijd dezelfde onder de lat

Edwin van der Sar heeft zijn rentree op het voetbalveld niet kunnen opluisteren met een overwinning, maar werd in Noordwijk wel de held van de dag. De oud-international stopte in de eerste helft een strafschop in het hoofdklasseduel met Jodan Boys uit Gouda.

De 45-jarige Van der Sar kon echter niet voorkomen dat de bezoekers in de tweede helft scoorden tegen de club waar hij zijn jeugd doorbracht. In de slotminuut kwam Noordwijk alsnog op gelijke hoogte: 1-1.

"Mijn tweede wedstrijd ooit in het eerste van Noordwijk", constateerde Van der Sar droog. "De eerste was in 1990. Dit is 26 jaar later."

Van der Sar speelde zijn laatste officiële wedstrijd op 28 mei 2011, maar daar was weinig van te merken. De directeur marketing van Ajax oogde fit en geconcentreerd. Pas in de 73ste minuut wist Jodan Boys de oud-keeper van onder meer Ajax, Manchester United en Juventus te verschalken.

"Natuurlijk weet je wel dat er wat pers op afkomt", aldus Van der Sar. "Maar dit is wel iets groter geworden dan ik zelf verwacht en gehoopt had."

Edwin van der Sar
  • TV West
    Edwin van der Sar helpt een tegenstander met kramp.

Vink moest praten als Brugman

Verantwoordelijk voor de terugkeer van Van der Sar op het (kunst-)gras is Pieter Vink. De KNVB-scheidsrechter, die revalideert van een blessure, is ook hoofd technische zaken bij Noordwijk.

"Edwin is een levende legende. De beste doelman ter wereld in zijn glorietijd, drie Champions League-finales, een WK-finale, recordinternational. En een echte Noordwijkse jongen", verklaart Vink, die wel flink moest inpraten op de doelman voor hij overstag ging. "Ik had eigenlijk niet verwacht dat hij het zou doen. Achteraf is hij hartstikke enthousiast."

Van der Sar stopt strafschop bij rentree

Warm bad

Achteraf ging het natuurlijk vooral over die strafschop. Terwijl de nemer aan zijn aanloop begon, stak Van der Sar zijn rechterhand uit. Dat deed hij ook op 21 mei 2008, toen Chelsea-spits Nicolas Anelka in Moskou aan zijn aanloop begon. Anelka miste en Van der Sar won zijn tweede Champions League.

Het handje bij de strafschop was identiek, net als de dodelijke blik na de tegengoal. Het voelt als een warm bad, vertrouwd en zeker. Van der Sar gedecideerd: "Dit is incidenteel. Ik heb genoeg te doen."

• EPA
    De laatste handeling van Edwin van der Sar als prof. Op 28 juni 2011 staat hij oog in oog met Chelsea-spits Nicolas Anelka.
  • AFP
    Van der Sar stopt de strafschop en bezorgt Manchester United daarmee de Champions League.