NOS Nieuws

Vluchtelingenkamp in Aleppo in 360-gradenvideo

De vluchtelingenkampen in Europa en Libanon komen geregeld in het nieuws, maar de grootste groep is in Syrië zelf op de vlucht. Het zou naar schatting gaan om 7 miljoen mensen. In het westen van Aleppo worden op het universiteitsterrein van de stad 33.000 mensen opgevangen. Een van hen is de 13-jarige Mohammed.

Hij deelt een kleine studentenkamer met zeven mensen, in die ruimte wordt ook nog gekookt. Er lopen honderden kinderen rond op het complex. De kamers worden van elkaar gescheiden door flinterdunne muurtjes en de deur is vaak een gordijn. Op de achtergrond klinken mortierinslagen.

Correspondent Sander van Hoorn ging naar het vluchtelingenkamp en kreeg een rondleiding van Mohammed. Hij laat zien hoe kinderen proberen te overleven in Aleppo.

De vader van Mohammed is voor de oorlog al overleden. "Ik ben daardoor de oudste man in huis en moet voor het geld zorgen." Hij werkt in een drukkerij: "Ik zou liever naar school gaan, maar dat kan niet. We krijgen wel voedselhulp, maar dat is niet genoeg en daarom is er geld nodig."

In de voormalige studentenkamers wonen nu de duizenden vluchtelingen. Veel vrouwen in het complex zijn hun man verloren in de oorlog. "We delen alles met elkaar, we zijn hele goede buren", vertelt de moeder van Mohammed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl