NOS Schaatsen

Nuis: ik voelde dat ik moest winnen vandaag

Nuis: ik voelde me de hele week al supergoed

Kjeld Nuis pakte in Heerenveen niet alleen de dagzege op de 1.000 meter, hij won ook de wereldbeker over die afstand én de algemene wereldbeker. "Dat is een heel mooie bonus, maar de echte grote bonus heeft hij me al ontnomen."

Op de WK afstanden eindigde Nuis al tweede op de 1.000 meter, ook op de WK sprint pakte Nuis zilver achter Koelizjnikov. De Rus werd deze week betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium en komt in Heerenveen niet in actie.

"Ik voelde dat ik moest winnen zonder Koelizjnikov", zegt Nuis. "Ik wil het publiek bedanken voor het kabaal vandaag, dat helpt me enorm. Vanaf het moment dat ik werd aangekondigd, ging iedereen helemaal los. Ik zag veel leuke spandoeken en mijn familie was er, dat wat top."

Nuis kan niets met felicitaties

Als Koelizjnikov officieel wordt geschorst, is Nuis alsnog wereldkampioen sprint. "Ik krijg veel felicitaties voor de wereldtitel. Daar kan ik niks mee, ik kan alleen een beetje knikken. Ik wilde hier winnen, dat doel heb ik bereikt."

Kjeld Nuis

Nuis had het liefste gezien dat Koelizjnikov in Heerenveen ook aan de start had gestaan om hem op het ijs te kunnen verslaan. "Ik wilde die eerste plek waarmaken. Ik wilde graag net als in Seoul (WK sprint, red.) in de buitenbaan tegen hem starten en opnieuw een tik uitdelen", zegt Nuis. Op de WK sprint won Nuis beide 1.000 meters van de Rus.

Morgen wacht er nog één race voor Nuis, hij rijdt de 1.500 meter en dan zit het seizoen erop. Het doel? "Van Denis Joeskov winnen, daar heb ik zin in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl