Koning Willem-Alexander tijdens een bezoeker aan een opvanglocatie in Ter Apel
NOS Nieuws

Koning: Nederland moet vluchtelingen thuis geven

Koning Willem-Alexander noemt het een deel van de Nederlandse beschaving om vluchtelingen een thuis te geven. Als koning moet hij daar een rol in spelen, antwoordde hij op vragen van de NOS tijdens het staatsbezoek in Parijs.

Willem-Alexander ziet het als zijn rol in de samenleving om samenbindend, vertegenwoordigend en aanmoedigend te zijn. Hij wil daar zijn waar mensen het nodig hebben. Bij de vluchtelingen, maar ook bij de Nederlanders die zich bedreigd voelen.

Ter Apel

De koning zei dat hij regelmatig vluchtelingen spreekt, maar dat die bezoeken vaak achter gesloten deuren plaatsvinden. Hij reageerde daarmee op een bezoek aan het asielzoekerscentrum in Ter Apel in januari. Op foto's daarvan waren geen vluchtelingen te zien, maar alleen medewerkers en een lege slaapzaal.

Willem-Alexander zegt nu dat hij daar vooral was om de medewerkers te spreken. Hij vindt dat we trots moeten zijn op deze mensen en het goede werk dat zij doen. Ook koningin Máxima benadrukte dat zij en haar man sinds hun aantreden veel werkbezoeken hebben afgelegd waarbij vluchtelingen betrokken waren.

Koning wil verbinden in vluchtelingenkwestie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl