Vluchtelingen krijgen een rondleiding door Groningen vorige maand
NOS Nieuws

Eelde biedt vluchtelingen een plek tussen de mensen

In het Drentse Eelde krijgen zo'n 150 vluchtelingen tijdelijk huisvesting in leegstaande panden in het dorp. Volgens vluchtelingenorganisatie Inlia en de gemeente heeft dit grote voordelen.

Er zijn duizenden vluchtelingen die in asielzoekerscentra wachten op een woning, terwijl ze een tijdelijke verblijfsvergunning hebben. Ze mogen dus in Nederland blijven en hebben recht op een woning. Maar die is er vaak niet.

En dus blijven deze zogenoemde statushouders in azc's wonen. Die zijn hierdoor vaak overvol waardoor er geen plek is voor nieuwe vluchtelingen. Daarom biedt de gemeente Tynaarlo, waar Eelde onder valt, de 150 voor twee jaar een woonplek aan.

Voordelen

De vluchtelingen krijgen zo de kans om te integreren, de taal te leren en een leven op te bouwen in Nederland. Sommigen wonen, ondanks hun verblijfsvergunning, al jaren in een azc.

Bovendien leren de inwoners van Eelde hun toekomstige buren en collega's kennen. Want het is de bedoeling dat deze mensen uiteindelijk doorstromen naar een gewone woningen in Eelde en omstreken. "Je krijgt dan buren die de taal al spreken en verkeersles hebben gehad", zegt John van Tilborg van Inlia.

Burgemeester Thijsen is blij met het project. Vorig jaar verzette hij zich nog tegen de komst van een noodopvang, maar dit is volgens hem goed voor de inwoners van Eelde. Zij krijgen uiteindelijk geïntegreerde buren. Want deze vluchtelingen moeten van de regering de komende jaren in Tynaarlo blijven wonen. Ze mogen niet zomaar weer verhuizen.

Als meer gemeenten het voorbeeld volgen, zouden er zo'n 16.000 azc-plekken vrijkomen voor nieuwe vluchtelingen, zegt de burgemeester. "Dan zijn noodopvang en tenten ook niet meer nodig."

Nieuw land, nieuwe taal, andere cultuur. Ik help ze om te begrijpen wat mag en niet mag.

Vrijwilliger Mohammed

Sportverenigingen, kerken, opleidingen en uitzendbureaus gaan zich ontfermen over de nieuwe inwoners van Tynaarlo. Ze helpen met cursussen, integratie en zoeken naar werk.

De statushouders worden verder begeleid door asielzoekers die al langer in Nederland wonen. "Een nieuw land, nieuwe taal, andere cultuur, ik help ze om te begrijpen wat mag en niet mag", zegt vrijwilliger Mohammed.

Inmiddels hebben volgens Van Tilborg ook gemeenten in Noord-Brabant, Utrecht en Groningen al belangstelling getoond voor het project.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl