De vrouw kwam in januari 2013 om het leven onder de douche in een antikraakpand
NOS NieuwsAangepast

Boetes geëist voor douche-elektrocutie in Boxtel

Het Openbaar Ministerie heeft boetes geëist tegen de gemeente Boxtel en verhuurorganisatie Camelot vanwege de dood van een 20-jarige vrouw, drie jaar geleden toen ze thuis onder de douche stond. Volgens het OM werd ze geëlektrocuteerd, maar de verdediging trekt dat in twijfel.

De vrouw overleed in januari 2013 onder de douche in het antikraakpand waar ze woonde. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat ze was geëlektrocuteerd. Het was al tijden bekend dat de stroomvoorziening in het pand niet deugde.

Onbewoonbaar

De familie die er eerder dertig jaar woonde, had er een hennepplantage en had het pand volledig uitgewoond. Toen het leeg kwam te staan, bleken bij een controle onder meer de stroomdraden open en bloot te liggen. Hoewel een gemeente-ambtenaar het pand toen "eigenlijk onbewoonbaar" noemde, werd besloten het toch te verhuren.

Nadat een van de bewoners stroomstoten had gekregen onder de douche, stuurde Camelot een monteur langs, maar die verhielp de problemen niet. Dezelfde bewoner vond een paar maanden later zijn huisgenote dood onder de douche.

Doodsoorzaak?

De advocaten van Camelot en de gemeente stelden in de rechtszaal dat het niet vaststaat dat elektrocutie door kortsluiting de doodsoorzaak was. De onderzoekers die dat vaststelden, zouden bevooroordeeld te werk zijn gegaan.

De doodsoorzaak is volgens de verdediging nooit met 100 procent zekerheid vastgesteld, mede doordat op verzoek van de familie geen sectie is verricht. De verbrandingen zouden ook kunnen zijn gekomen door andere oorzaken, zei de advocaat van Camelot.

Zwartepieten

Verder wijzen Camelot en de gemeente vooral met de beschuldigende vinger naar elkaar. Boxtel verwijt Camelot gebrekkig onderhoud, het verhuurbedrijf zegt op zijn beurt dat de gemeente als eigenaar eindverantwoordelijk is.

Vanwege dat zwartepieten haalde de officier van justitie hard uit naar beide organisaties. De gemeente en Camelot Beheer zijn aangeklaagd voor dood door schuld.

60.000 euro

Tegen zowel de gemeente als de verhuurorganisatie is 60.000 euro boete geëist. De technische dienst van Camelot moet als het aan het OM ligt 30.000 euro boete betalen. De advocaten eisen vrijspraak.

Een boete is het maximale dat in deze zaak kan worden geëist. Dat komt doordat er geen individuen maar rechtspersonen terechtstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl