Vluchtelingen komen met een veerboot aan in de haven van Piraeus bij Athene
NOS Nieuws

EU: 6000 vluchtelingen per maand uit Griekenland halen

De Europese Unie wil vanaf nu minstens 6000 vluchtelingen per maand uit Griekenland naar andere lidstaten brengen. Dat heeft eurocommissaris Avramopoulos gisteravond gezegd na overleg met ministers van de lidstaten in Brussel. Tot nu toe zijn maar 600 vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens weggehaald en elders opgevangen.

Het gaat om vluchtelingen die onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten aan de Grieks-Macedonische grens. Volgens Avramopoulos dreigt er een humanitaire ramp.

Doordat steeds meer Balkanlanden en Oostenrijk hun grenzen hebben gesloten, komen vluchtelingen die van Turkije naar Griekenland zijn gekomen en willen doorreizen naar West-Europa vast te zitten. Het gaat om zo'n 35.000 mensen, meest Syriërs en Irakezen.

Deskundigen sturen

Op een EU-vergadering onderkenden vrijwel alle lidstaten de noodzaak de humanitaire crisis daar aan te pakken. Avramopoulos zei bemoedigd te zijn door de bereidwilligheid van de EU-ministers Griekenland te helpen met de opvang van de vluchtelingen.

De ministers beloofden haast te maken met het voorstel van de Europese Commissie om 700 miljoen euro subsidie te geven aan Griekenland voor de opvang van vluchtelingen. Avramopoulos deed ook een beroep op de landen deskundigen naar Griekenland te sturen om te helpen bij de opvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl