NOS NieuwsAangepast

Koning staat stil bij aanslagen Parijs tijdens staatsbanket

  • ANP
    Koning Willem-Alexander, President Hollande en koningin Maxima tijdens het staatsbanket

Koning Willem-Alexander heeft in zijn tafelrede bij het staatsbanket in het Franse Élysée stilgestaan bij de aanslagen in Parijs van afgelopen november.

"Wij weten dat er diepe wonden zijn geslagen en dat u, samen met vele anderen in uw land, het uiterste doet om de veiligheid te waarborgen en de vrijheid te beschermen. Laten wij vandaag samen opnieuw onze verbondenheid bevestigen en opnieuw helder maken dat wij geloven in de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Laten wij trots zijn op onze Europese cultuur in al haar verscheidenheid, en op onze manier van leven", sprak de koning.

Ook sprak hij over de vluchtelingencrisis. "Alleen samen kunnen wij die uitdaging het hoofd bieden'', benadrukte de koning. "Daarbij moeten we over de grenzen van Europa heen kijken. Onze veiligheid is verweven met de veiligheid van mensen in regio's om ons heen.''

De aanslagen in Parijs kwamen vanmiddag ook aan de orde bij het bezoek van het koninklijk paar aan de Nederlandse gemeenschap. De ontmoeting vond plaats in de Salle des Lustres van Hôtel Potocki, een voormalig stadspaleis waar de Franse kamer van koophandel en industrie is gevestigd.

De koning hield daar een toespraak waarin hij zei dat het veel te lang heeft geduurd voordat er weer een staatsbezoek is afgelegd aan Frankrijk. Het laatste bezoek was 25 jaar geleden.

"Dat is veel te lang geleden voor zo'n belangrijk land als Frankrijk", sprak de koning. "Samen staan we in het hart van Europa en we staan voor dezelfde waarden. Daarom voelden we ons ook zo geraakt door de aanslagen hier in Parijs."

Het koninklijk paar bij de Nederlandse gemeenschap in Frankrijk

Ook sprak het koninklijk paar met een aantal vertegenwoordigers van de Nederlandse gemeenschap in Frankrijk, onder wie oud-tv-presentator en zanger Ted de Braak. Hij werd in 2006 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

"We hadden met u allemaal willen praten, maar u begrijpt dat dit niet kan", zei de koning. Er wonen ongeveer 40.000 Nederlanders verspreid over heel Frankrijk. Het aantal Fransen dat in Nederland woont is met 24.000 een stuk lager.

Tuinbankje

Na de bijeenkomst in Hôtel Potocki had het koninklijk paar een ontmoeting met de voorzitters van de Franse Senaat de Assembleé Nationale en een gesprek met jongeren in Halle Pajol. Aan de bijbehorende stadstuin schonk het paar een tuinbankje.

Tijdens hun bezoek aan de tuin van Halle Pajol boden ze een tuinbankje aan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl