De Finse economie kreeg de afgelopen jaren forse klappen van het noodlijdende Nokia
NOS Nieuws

Fins parlement buigt zich over vertrek uit eurozone

Het Finse parlement gaat in de komende weken debatteren over een vertrek uit de eurozone. Het debat komt er na een petitie, getekend door 53.000 Finnen, waarin wordt gevraagd om een referendum over het afschaffen van de euro.

Daarmee is de petitie voldoende ondertekend om een volksraadpleging af te dwingen. Maar de initiatiefnemer van de petitie, Europarlementariër Väyrynen, zegt dat hij niet uit is op een referendum, maar op een uitspraak van het parlement over een vertrek uit de eurozone.

Het is overigens onwaarschijnlijk dat het land de eurozone de rug toekeert. De regerende coalitie wil de euro behouden en in november stemde 64 procent van de bevolking in een peiling voor handhaving van de gemeenschappelijke munt.

Magere groei

Veel Finnen zijn ontevreden over de haperende economie. Na drie jaren van krimp was er vorig jaar sprake van een magere 0,3 procent groei.

De Finse economie kreeg zware klappen door de recessie in buurland Rusland, de hoge arbeidskosten en de grote problemen bij het vroegere paradepaardje Nokia.

Europarlementariër Väyrynen wijst op de gezonde economische groei in Zweden dat geen deel uitmaakt van de eurozone.

"Door onze eigen munt weer in te voeren, kunnen we scherper concurreren en onze economie nieuw leven inblazen", zei Väyrynen bij de overhandiging van de petitie in Helsinki.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl