Een nucleaire controle rondom Fukushima, Japan

'Evacuatieplannen bij kernramp voldoen nog niet'

De evacuatieplannen bij een kernramp zijn in Nederland nog niet voldoende op orde. Dat zegt atoomexpert en emeritus hoogleraar Wim Turkenburg. "Zo'n ramp als in Tsjernobyl of Fukushima kan in elke kerncentrale plaatsvinden", waarschuwt Turkenburg.

"De kans is buitengewoon klein, maar het kan. En als die ramp zou plaatsvinden in Borssele, dan kan dat er toe leiden dat in het ergste geval misschien wel een miljoen mensen geëvacueerd moeten worden."

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) antwoordt op vragen van de NOS alleen dat er evacuatieplannen klaarliggen en dat deze door de Veiligheidsregio's zijn opgesteld.

De Veiligheidsregio's bereiden volgens de ANVS de evacuatie ook voor. Die plannen zijn er niet alleen voor de regio rond Borssele, maar ook voor Delft en Petten.

Europese Commissie

Turkenburg heeft nog veel vragen over hoe Nederland zich voorbereidt op een evacuatie. "Waar laten we die mensen? Niet voor een dag, niet voor een maand, maar voor jaren. Wat ga je doen met de industrie in dat gebied die niet meer gebuikt kan worden? Zijn alle communicatiesystemen wel goed? Liggen de pillen die moeten worden uitgereikt wel op alle plekken?"

Volgens Turkenburg loopt Nederland achter bij andere landen zoals België. "De Europese Commissie heeft gezegd dat die plannen kant en klaar moeten zijn in 2018. België trekt daar nu hard aan, Nederland heeft daar nog een weg af te leggen."

De ANVS laat weten dat Nederland bezig is met de implementatie van internationale adviezen en richtlijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl