NOS Schaatsen

'We weten niet hoe dit in Pavels urine is gekomen'

'We weten niet hoe dit in Koelizjnikovs urine is gekomen'

Dat Pavel Koelizjnikov dit jaar bewust het verboden middel meldonium tot zich heeft genomen, dat gaat er bij Oksana Zighareva, de teammanager van de Russische schaatsploeg, niet in.

"Pavel kan het niet geloven en wij ook niet. Het was een schok voor ons allemaal, want we geloven echt dat Pavel geen verboden middelen heeft genomen en dat hij absoluut onschuldig is in deze situatie", zegt ze.

"We weten niet hoe deze substantie in z'n urinemonster terecht is gekomen, maar het is een schok. We kunnen niet geloven dat dit allemaal gebeurt op dit moment."

Pavel Koelizjnikov

Meldonium is sinds 1 januari een verboden middel. Koelizjnikov testte positief op 14 februari bij de WK afstanden en kreeg dat vorige week net voor de WK allround, waar hij niet aan meedeed, te horen.

Zighareva kan er met haar hoofd niet bij. "Op de 13de was hij schoon en toen won hij de 1.000 meter. Een dag later bij de 500 meter (die de Rus ook won) was het mis, terwijl dat zijn beste afstand is."

Daarmee bedoelt Zighareva dat als Koelizjnikov doping zou gebruiken, het niet logisch zou zijn dat hij dat op de 500 meter zou doen, maar eerder op de 1.000 meter.

"Sinds oktober is dit middel niet meer in het team geweest", gaat Zighareva verder. "Geen enkel middel zoals dit, want toen het nieuws bekend werd dat het verboden zou worden, zijn alle schaatsbonden, alle schaatsers en al het personeel ingelicht."

Wat nu? "Ik geloof in Pavel, dus ik geloof dat we kunnen bewijzen dat hij helemaal niets fout heeft gedaan. De hele schaatswereld verliest als hij zijn onschuld niet kan aantonen", aldus Zighareva.

Op veel sportvelden worden Russen met de nek aangekeken vanwege alle dopinggevallen. Snapt ze dat? "Als toeschouwer wel, maar als persoon die Pavel kent niet. Twee jaar lang hebben we van hem genoten omdat hij technisch voorop liep. En nu..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl