Abeba Aregawi won tijdens de EK 2014 in Zürich het zilver op de 1.500 meter.
NOS Sport

Manager Jos Hermens breekt met betrapte Aregawi

Het Nederlandse managementbureau Global Sports heeft de banden met de Zweedse atlete Abeba Aregawi verbroken, nadat ook in haar B-staal sporen van het verboden middel meldonium zijn gevonden. Dat heeft haar voormalig manager Jos Hermens bekendgemaakt.

"Ik ben er gisteren nog bij geweest toen het resultaat van de B-staal bekend werd gemaakt en bij het gesprek met de IAAF daarna. Alhoewel Aregawi de internationale atletiekfederatie veel heeft verteld, heeft ze ons eerder voorgelogen. Daarom hebben we de samenwerking verbroken", licht Hermens toe.

Het zouden vitaminepillen zijn, maar er zat geen bijschrift bij. Naar de artsen en de trainer loopt nu een onderzoek.

Jos Hermens

De specialiste op de 1.500 meter is een van de bekende sporters die de afgelopen week is betrapt op het gebruik van meldonium, een medicijn dat is ontwikkeld voor diabetes- en hartpatiënten en per 1 januari op de lijst van verboden middelen staat.

Trainingskamp

Hermens: "Ze heeft op trainingskamp in Ethiopië pillen genomen zonder dat ze gecheckt heeft wat er in zat. Wij hebben een duidelijke richtlijn bij ons managementbureau. Alle atleten moeten medicatie, maar ook vitaminepillen en dergelijke, eerst aan ons voorleggen voordat ze het gaan gebruiken."

"De meesten doen dat ook trouw, maar naar nu blijkt heeft zij dat dus niet gedaan. Dat is niet goed te praten."

Foute artsen in Ethiopië

De van oorsprong Ethiopische Aregawi traint vaak in haar geboorteland. Volgens Hermens heeft zij aan de IAAF uitgelegd wat er is gebeurd.

"Ze heeft daar via een trainer de pillen gekregen. Die heeft ze op zijn beurt weer gekregen van twee Turkse artsen die oorspronkelijk uit Turkmenistan komen. Het zouden vitaminepillen zijn, maar er zat geen bijschrift bij. Naar de artsen en de trainer loopt nu een onderzoek, dus ik kan er niet heel veel over zeggen."

De Nederlandse atlete Sifan Hassan wordt tijdens de huldiging van de 1.500 meter bij de EK in Zürich (2014) geflankeerd door de op doping betrapte Abeba Aregawi (l)

Aregawi was een concurrente van de Nederlandse Sifan Hassan, ook een internationale topper op de 1.500 meter. Door de positieve test kan de wereldkampioene van 2013 de Olympische Spelen komende zomer wel uit haar hoofd zetten. Ze heeft haar excuses aangeboden aan alle mensen die zij heeft teleurgesteld.

Aregawi riskeert een schorsing van vier jaar van de IAAF. De Zweedse atletiekbond neemt de zaak zo hoog op dat de bond heeft aangekondigd de straf te zullen verdubbelen.

Hermens en zijn collega's hebben inmiddels alle andere atleten uit hun stal nog eens extra gewaarschuwd: "Tegen het gebruik van meldonium, maar ook van andere middelen. Atleten moeten altijd uitkijken met wat zij gebruiken. Dat kunnen we niet vaak genoeg zeggen."

Hermens: Aregawi kreeg pillen via artsen in Turkmenistan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl