Tennissers betuigen steun aan Sjarapova
NOS Sport

Sjarapova is geliefd, met of zonder meldonium

De termen 'Maria Sjarapova' en 'meldonium' zijn momenteel onvermijdelijk in welk gesprek dan ook binnen de tenniswereld. Op het masterstoernooi van Indian Wells is de dopingaffaire van de Russische tennisdiva nog steeds 'hot topic'.

In tegenstelling tot de harde reacties vanuit de schaatswereld op de betrapte Pavel Koelizjnikov, reageren de tennissers juist opvallend mild op het gebruik van verboden middelen door Sjarapova. De Russische onthulde maandagavond dat ze tijdens de Australian Open positief is getest op het sinds kort verboden meldonium.

Ik wens haar al het beste. Ik ken Maria al lange tijd en voel met haar mee. Ik hoop dat ze er sterker uitkomt.

Novak Djokovic

Sjarapova, die zich kan opmaken voor een schorsing tot vier jaar, krijgt in ieder geval support van de twee nummers een van de wereld: Novak Djokovic en eerder al van Serena Williams.

Djokovic: "Ik wens haar al het beste. Ik ken Maria al lange tijd en voel met haar mee. Ik hoop dat ze er sterker uitkomt."

Ook eeuwige rivale Williams sprak bemoedigende woorden. "Het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid en dat deed ze. Ze heeft een hoop moed laten zien en een groot hart. Ze heeft altijd haar moed en hart laten spreken in alles wat ze doet, en dat is nu niet anders."

Foutje

"Ik wil geloven dat het een onschuldig misverstand van Maria was, dat ze dit niet expres heeft gedaan", zegt Rafael Nadal, de voormalig nummer één van de wereld. "Iedereen kan fouten maken."

De gravelkoning stelt echter dat ze het aan zichzelf kan wijten: "Het is nalatig en onachtzaam. De regels zijn duidelijk, daar moet ze nu voor boeten."

Agnieszka Radwanska, de nummer drie van de wereld, reageert ook: "Ik bekeek Sjarapova's onthulling samen met andere tennisspeelsters in de kleedkamer. We zijn allemaal in shock. Niemand verwachtte dit."

De Roemeense Simona Halep voegde daar aan toe dat de situatie teleurstellend is voor de sport en "dat het moeilijk is om over dopinggebruik te praten".

Nadal: ik weet echt niks van doping

Nadal gebruikte Sjarapova's dopingaffaire ook om in te gaan op zijn eigen situatie. "Ik weet niks van doping en ik ben een schone jongen", zegt de 29-jarige Spanjaard.

"Ik werk zo hard. Ik raak steeds geblesseerd, vervolgens nog een keer geblesseerd en weer opnieuw, maar ik neem geen middelen om sneller te herstellen."

Nadal: ik weet echt niks van doping

Sjarapova zelf richtte gisteren op Facebook een emotioneel bericht aan haar achterban: "Ik ben zo trots dat ik jullie mijn fans mag noemen. Jullie steun en loyaliteit brengen een glimlach op mijn gezicht, jullie prachtige woorden bemoedigen me."

Bovendien zegt de Russin vastbesloten te zijn zo snel mogelijk terug te keren op het tennisveld. "Toen ik de dag na mijn persconferentie om 6 uur wakker werd, dacht ik alleen maar: ik wil weer tennissen. Hopelijk krijg ik die kans. Ik had gewild dat ik hier niet doorheen zou moeten, maar het moet. En dat ga ik doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl