NOS Nieuws

Dijkhoff: preventief optreden tegen nieuwe stromen vluchtelingen

Dijkhoff: we moeten alle vluchtroutes goed in de gaten houden

We moeten niet wachten tot vluchtelingen nieuwe routes ontdekken en de mensensmokkelaars nieuwe manieren bedenken om de Europese Unie binnen te komen. Het is zaak om nu preventief op te treden, zei staatssecretaris Dijkhoff in Brussel. Daar bespreekt hij met zijn collega's uit de Europese Unie het vluchtelingenprobleem.

Zijn Duitse collega De Maizière is het met Dijkhoff eens. "We moeten voorkomen dat er nieuwe stromen op gang komen, daarom praten we nu al met Italië over de problemen in Libië", aldus de Duitse minister.

De ministers vinden allemaal dat Griekenland snel ondersteuning moet krijgen om de grote groep vluchtelingen die vastzit aan de grens met Macedonië te helpen. Duitsland heeft daar wel een kanttekening bij. "Het zijn er veel minder dan Duitsland en Zweden bijvoorbeeld het afgelopen jaar hebben opgevangen."

Wij nemen alleen vluchtelingen terug die in Griekenland aankomen nadat de deal is ondertekend.

Turkse minister van EU-zaken

De ministers zijn vandaag in Brussel bijeen onder meer om verder te praten over de afspraken die de regeringsleiders maandag hebben gemaakt met Turkije.

Intussen heeft de Turkse minister voor EU-zaken in een Turkse krant gezegd dat de deal tussen Turkije en Europa niet opgaat voor vluchtelingen die nu al in Europa zijn. "Wij nemen alleen vluchtelingen terug die in Griekenland aankomen nadat de deal is ondertekend", zo wordt hij geciteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl