Kinderombudsman Marc Dullaert
NOS Nieuws

'Van Zutphen moet Kamer alsnog informeren over Kinderombudsman'

Ombudsman Van Zutphen moet de Tweede Kamer uitleg geven over de gang van zaken rond het vertrek van Kinderombudsman Dullaert, vindt Kamerlid Schouten van de ChristenUnie. Zij noemt het zeer kwalijk dat er kennelijk is gelekt uit een besloten gesprek van Van Zutphen met een Kamercommissie.

De Volkskrant schrijft dat Van Zutphen de Kinderombudsman in de Tweede Kamer had willen voordragen voor een nieuwe termijn van zes jaar. Dullaert moest dan wel een brief ondertekenen, waarin hij garandeerde dat hij na een jaar ontslag zou nemen. Hij zou dan zijn termijn als voorzitter van de Europese koepel van Kinderombudsmannen kunnen uitdienen.

In een besloten gesprek met een Kamercommissie over de toekomst van de Kinderombudsman, zou Van Zutphen niets over deze constructie hebben gezegd. Dat bevestigen volgens de Volkskrant drie bronnen die bij dat gesprek aanwezig waren.

Zuiver houden

Schouten, die eerder het onderzoek naar het lek in de 'commissie Stiekem' leidde, noemde het op Radio 1 zeer kwalijk dat er nu kennelijk weer onderdelen uit een besloten gesprek in de Kamer naar een krant zijn gelekt, en wil dat Van Zutphen zijn kant van het verhaal komt vertellen. "Want dit gaat wel over het aanzien van het belangrijke instituut Ombudsman. Het is belangrijk om dat zuiver te houden."

Schouten hoorde via de Volkskrant voor het eerst over het mogelijke opzetje van Van Zutphen. "Er is een besloten gesprek met de Kamer geweest, en dat hoort besloten te blijven. Dat er nu een onderdeel uit een besloten gesprek op straat ligt, is kwalijk." Het ChristenUnie-Kamerlid maakt zelf geen deel uit van de Kamercommissie die over de Ombudsman gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl