Minister Lamamra van Algerije en minister Koenders van Buitenlandse Zaken
NOS Nieuws

Algerije: militair ingrijpen Libië onverstandig

Het is erg onverstandig om nu op grote schaal militair in te grijpen in Libië, zegt de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Lamamra. Hij reageert op de voorbereiding van een grote militaire operatie door Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië. Die willen met duizenden militairen IS bestrijden in het door anarchie en chaos geteisterde Libië.

Volgens Lamamra leidt buitenlands ingrijpen alleen tot meer slachtoffers, en neemt de onrust in het land toe. Algerije grenst aan Libië en heeft veel invloed in de Noord-Afrikaanse regio.

"Het bestrijden van terrorisme in Libië moet samengaan met de opbouw van het land, het leger, de rechtspraak", zegt Lamamra. "Alleen als de Libiërs een eenheid vormen kunnen zij zelf terrorisme bestrijden."

Algerije grenst in het noord-oosten aan Tunesië en in het zuid-oosten aan Libië.

Lamamra is op bezoek bij minister Koenders van Buitenlandse Zaken, met wie hij naast een collegiale ook een vriendschappelijke band heeft.

Samen hebben zij zich ingezet voor het vredesproces in Mali, het land waar Koenders VN-gezant was en waar Nederlandse militairen nu meewerken aan de VN-vredesmissie. Beide ministers werkten eerder samen aan vrede in Ivoorkust.

Macht

Koenders: "Algerije is een grote regionale macht. Ze spreken in Libië met alle partijen, ook met de verschillende milities. Zij kunnen helpen bij het vinden van een politieke oplossing. Er moet een nationale Libische regering komen, ook om IS effectief te kunnen bestrijden."

De twee ministers hebben verder gesproken over handel tussen Nederland en Algerije, terrorismebestrijding en migratiestromen in Noord-Afrika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl