NOS Nieuws

Politie arresteert verdachten in grote fraudezaak

De politie in Tilburg heeft twee mannen aangehouden in een groot onderzoek naar een criminele organisatie. Die zou op grote schaal inkomsten uit coffeeshops in Tilburg en Den Bosch buiten de boeken hebben gehouden.

Op die manier zou de bende meer dan 20 miljoen hebben witgewassen. De twee aangehouden mannen (55 en 58) zijn vermoedelijk de leiders van de organisatie. Een derde hoofdverdachte, een broer van een van de aangehouden mannen, is opgepakt in Thailand. Het is niet duidelijk of dat om dezelfde zaak gaat.

Katvangers

De twee broers beheerden via een schijnconstructie vier coffeeshops en enkele andere bedrijven. De illegale opbrengsten werden belegd in verschillende landen in Europa en Azië. De broers gebruikten mogelijk katvangers om hun inkomsten te verhullen.

Volgens Omroep Brabant vormen de twee mannen de leiding van coffeeshopketen The Grass Company. De oprichter van die keten zit in Thailand een straf uit van 103 jaar voor het witwassen van geld dat hij in Nederland had verdiend met de verkoop van softdrugs.

Het onderzoek naar de bende loopt al enkele jaren. In 2014 werden de vier coffeeshops van de broers en enkele woningen doorzocht. Daarbij werden onder meer hennep, nepwapens en contant geld in beslag genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl