Dick Pound
NOS Sport

Pound: muur van ontkenning binnen Russische atletiek

De kans dat Russische atleten komende zomer mogen meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro lijkt kleiner en kleiner te worden. Dick Pound, leider van het WADA-onderzoeksteam dat het systematisch gebruik van doping in de Russische atletiek onder de loep nam, waarschuwt dat Rusland mogelijk geen atleten naar Rio zal mogen sturen.

"Er is nog steeds een muur van ontkenning binnen de Russische atletiek en de Russische bond doet te weinig om aan te tonen dat ze klaar zijn om aan de Spelen mee te doen", zei Pound tijdens een grote antidopingconferentie in Londen. Volgens Pound lijken de Russen te denken dat de problemen wel zullen overwaaien.

Na het verschijnen van Pounds onderzoeksrapport in november werd Rusland door de internationale atletiekfederatie IAAF voorlopig geschorst voor internationale wedstrijden. Rusland moet aan een reeks voorwaarden voldoen om weer terug te keren. Maar de afgelopen dagen is het imago van Rusland er niet beter op geworden.

Pound niet onder de indruk van verweer Sjarapova

Russische problemen

Zondag was er een nieuwe documentaire van ARD-journalist Hajo Seppelt waaruit bleek dat de Russische atletiekbond de dopingregels aan zijn laars blijft lappen. En sinds maandag is er een reeks aan meldoniumgevallen naar buiten gekomen, onder wie Maria Sjarapova en Pavel Koelizjnikov. Over Sjarapova zei Pound gisteren dat hij haar positieve dopingtest "onbeschrijflijk roekeloos" vindt.

Het Kremlin vindt intussen dat de recente dopinggevallen geen schaduw werpen over de Russische sportwereld. "Het gaat om individuele sporters", benadrukte een woordvoerder van president Vladimir Poetin. "De recente meldonium-gevallen moeten niet op de hele Russische sportwereld worden geprojecteerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl