Het akkoord dat de EU en Turkije deze week sloten stuit op kritiek in het Europees Parlement
NOS Nieuws

Europees Parlement kritisch over deal met Turkije

Het Europees Parlement wil geen snelle deal met Turkije over visumvrij reizen door Europa. Die waarschuwing gaven verschillende woordvoerders in Straatsburg tijdens een kritisch debat over de afspraken die de regeringsleiders maandag met Turkije hebben gemaakt. Het EP moet over liberalisering van de visumregeling meepraten, zo is vastgelegd.

Woorden als "blanco cheque", "koehandel" en "we geven de sleutels van de Europese poort aan de sultan van Turkije", werden in het debat gebruikt. Vrijwel alle fracties van links tot rechts keurden de deal, die volgende week tijdens een top in Brussel nog officieel moet worden goedgekeurd, af.

Marine Le Pen van het Front National zei dat Europa een Turks "dictaat" heeft geaccepteerd. Marcel de Graaf van de PVV had het op Twitter over het ineenstorten van de EUSSR, verwijzend naar de val van de Sovjet-Unie. Guy Verhofstad, de liberale voorman (Alde), voorspelde dat de smokkelroutes zich verder gaan verleggen, vooral richting Lampedusa.

Bij het ruilplan van de regeringsleiders, waarbij Turkije alle migranten die illegaal de oversteek naar Europa wagen terugneemt, werden grote vraagtekens geplaatst. Vooral de tegenprestatie, dat Europa vervolgens erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen over laat komen, stuitte op kritiek in Straatsburg.

Ook de bonus van ongeveer 6 miljard euro die Turkije daarvoor krijgt, leidde tot onbegrip. De sociaal-democratische fractievoorzitter Gianni Pitella en zijn christen-democratische collega Manfred Weber willen dat het geld alleen aan vluchtelingen wordt besteed. "Zodat ze niet meer hoeven te leven van 7 dollar per maand", voegde de liberaal Verhofstadt er nog aan toe.

De Nederlandse EU-parlementariër Sophie in ’t Veld (D66) noemde de deal "een vertoon van zwakte, juridisch dubieus en moreel volstrekt onwaardig". Onder anderen Kati Piri (PvdA) en Peter van Daalen (ChristenUnie/SGP) wezen op de Turkse aanval op de persvrijheid en de rechten van minderheden. Piri sprak van een immoreel akkoord. "De mensenrechten worden later afgehandeld, een heel gevaarlijke strategie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl