Cake uit Syrië, gebak uit Servië: kookboek met recepten van vluchtelingen
Cake uit Syrië, curry uit Birma en gebak uit Servië. Vier studenten overhandigen vandaag het eerste exemplaar van het kookboek Aan tafel met… aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.
De vier maakten het boek aan de hand van recepten die ze kregen van vluchtelingen in Nederland. Het resultaat is een boek met recepten uit zes culturen.
We wilden de personen achter de recepten leren kennen.
Maar het gaat ook over de vluchtelingen zelf. "We wilden de personen achter de recepten leren kennen", zegt student Romy van Deursen.
Het was volgens haar lastig om vluchtelingen te vinden. "We kwamen de azc's niet zo gemakkelijk binnen. Ze wijzen je af omdat zijzelf hun handen vol hebben."
Uiteindelijk mochten de studenten langskomen in een centrum in Utrecht. Daar ontmoetten ze onder anderen de Syrische Adnan. Hij had zich in het azc opgegeven om mee te werken aan het kookboek.
"Adnan liet ons foto’s zien van zijn huis. Het was gebombardeerd en lag volledig in puin. Dat maakte erg veel indruk op ons", zegt Eline Brouwer. "Hij was blij dat hij met het kookboek zijn gedachten even ergens anders op kon richten."
De studenten namen Adnan mee naar een café waar ze samen puzzelden aan het recept van een Syrische cake. Brouwer: "We hadden geen tolk en Adnan sprak nauwelijks Engels. Door te gebaren kwamen we uiteindelijk toch aan het juiste recept."
Buitenlandse gerechten kunnen best pittig zijn. Maar de cake is lekker zoet.
De studenten hebben het gerecht vervolgens zelf gemaakt. "We waren eigenlijk blij verrast. Buitenlandse gerechten kunnen best pittig zijn. Maar de cake is lekker zoet." Dus werd het recept opgenomen in het veertig pagina’s tellende boek.
De initiatiefnemers van het kookboek hebben geen contact meer met Adnan. "Het is lastig te achterhalen waar hij nu is", zegt Eline. De studenten zoeken hem nog wel. "We willen hem graag persoonlijk een exemplaar van het boek aanbieden."