NOS NieuwsAangepast

Geen pakketje in trein Barneveld

In de trein die afgelopen avond op last van de politie is stilgezet, is geen verdacht pakketje gevonden. De zoekactie naar het verdachte pakketje is rond middernacht gestaakt.

De internationale trein uit Duitsland werd in de buurt van Barneveld stilgezet omdat er mogelijk een verdacht pakketje in lag. Alle 300 passagiers moesten de trein uit.

Verdacht

Er is weinig duidelijkheid over de melding die vanuit de trein werd gedaan. Een vrouw had de Duitse politie gebeld omdat ze een man had gezien die zich verdacht gedroeg. De man verliet de trein. Vermoed werd dat hij iets had achtergelaten.

Burgemeester van Barneveld Jos Houben zegt daarover: "De politie heeft dat geanalyseerd. Er was een melding vanuit de trein aan de Duitse politie. Die heeft contact opgenomen met de KLPD. De politie heeft op grond van de gegevens die zij hadden de conclusie getrokken om de trein tot stilstand te brengen."

'Buitenproportioneel'

Onder de passagiers heerste vooral onbegrip en ontevredenheid. "Het viel me op dat we er ongeveer een half uur over deden om uit de trein te komen terwijl er een bommelding was, dat vond ik vreemd", zegt een van de treingangers.

Een andere passagier liet weten "zich gegijzeld te voelen". Weer een ander noemt de gang van zaken "buitenproportioneel".

Urenlang stil

Langs het spoor werden ook drie boerderijen ontruimd. De bewoners werden tijdelijk elders ondergebracht. De trein werd op een zijspoor gezet voor nader onderzoek. Ook moesten alle passagiers zich identificeren. Dit in verband met mogelijke opsporing als er een explosief zou zijn gevonden.

Het KLPD doorzocht de trein, die onderweg was van Berlijn naar Schiphol. Het treinverkeer tussen Apeldoorn en Amersfoort werd urenlang stilgelegd. De passagiers hebben met bussen hun reis vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl