NOS NieuwsAangepast

Zonsverduistering Indonesië: ik zag nog nooit zoveel mensen op straat

Zonsverduistering in Singapore

In Indonesië zijn miljoenen mensen getuige geweest van de eerste totale zonsverduistering in 33 jaar. Astronomen en toeristen uit de hele wereld waren onder meer naar Padang en Ternate gekomen om het fenomeen te bekijken.

Bij een zonsverduistering schuift de maan voor de zon langs. Meestal gaat het om een gedeeltelijke verduistering. Een totale eclips komt veel minder vaak voor. De verduistering begon om 01:15 uur Nederlandse tijd. Om 02:59 uur was het helemaal donker.

De eclips was ook te zien in andere delen van Zuidoost-Azië en Australië, maar alleen in Indonesië ging het om een volledige zonsverduistering.

  • EPA
  • EPA
  • EPA
    In Atjeh kwamen veel mensen naar de grote moskee tijdens de zonsverduistering
  • EPA

Op veel plaatsen in Indonesië waren rituelen en festiviteiten om de zonsverduistering te begeleiden.

NOS-correspondent Michel Maas zei in het NOS-Radio 1 Journaal dat hij in Jakarta nog nooit zoveel mensen op straat had gezien. "Overal waar maar een beetje zon was te zien, stonden mensen met brilletjes. En dat terwijl de zonsverduistering in Jakarta niet eens totaal was, maar 88 procent van de zon was verduisterd."

Mensen bekeken door hun eigen botbreuken heen hoe de zon voor de maan schoof.

Michel Maas, correspondent

Volgens Maas waren de speciale brilletjes al wekenlang voortdurend uitverkocht. Mensen verzonnen daarom de vreemdste dingen om toch naar de verduistering te kunnen kijken. "Ik zag mensen met lasbrillen en zelfs met negatieven van hun eigen röntgenfoto's. Dan keken ze door hun eigen botbreuken heen hoe de maan voor de zon schoof."

De laatste zonsverduistering in Indonesië was in 1983. Toen was er nog heel veel angst en bijgeloof. "De toenmalige president Soeharto wakkerde dat ook aan. Hij zei dat iedereen moest binnen blijven en het huis zoveel mogelijk moest verduisteren. Kinderen moesten zich onder een tafel verstoppen want die zouden anders kunnen 'verdwijnen'. Er was dus bijna niemand op straat."

Zwarte vlekken

Televisieprogramma's en kranten waren al weken van tevoren bezig vooroordelen en angsten te bestrijden. En dat heeft resultaat gehad.

Volgens Maas is er van bijgeloof nu bijna geen sprake meer "hoewel ik nog wel iemand hoorde zeggen dat zwangere vrouwen beter binnen konden blijven omdat ze anders een baby zouden krijgen met zwarte vlekken in het gezicht."

Indonesiërs moeten nu weer 33 jaar wachten op de volgende zonsverduistering. Of ze moeten volgend jaar naar de VS, want dan is daar een totale zonsverduistering te zien. Vorig jaar was in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl