NOS Nieuws

Geestelijk vader van Billy-boekenkast overleden

Het verhaal gaat dat Ikea-ontwerper Gillis Lundgren zijn eerste Billy-boekkast op een servetje uittekende. De bedenker van het bestseller-meubelstuk is op 86-jarige leeftijd overleden.

Decennia na de eerste schets hebben miljoenen mensen overal ter wereld een Billy in huis of in huis gehad. Of een ander ontwerp van hem, want Lundgren ontwierp meer dan 200 meubels voor het Zweedse warenhuis.

Tafel

Maar het bekendst werden zijn tijdloze rechttoe-rechtaan boekenrekken. Toen 'Billy' in 2009 zijn dertigste verjaardag vierde, waren er meer dan 41 miljoen exemplaren van verkocht.

Het verhaal van Lundgren is ook voor een groot deel het verhaal van Ikea. In 1953 was hij een van de eerste werknemers van het meubelbedrijf.

Mijn producten zijn simpel, praktisch en door iedereen te gebruiken, ongeacht leeftijd een leefsituatie.

Gillis Lundgren

Hij was ook de bedenker van het concept om de koper zelf de meubelen in elkaar te laten zetten. Zo konden de onderdelen in platte dozen worden vervoerd. Lundgren zou op het idee zijn gekomen toen hij bij het transport van een tafel in een auto geen andere mogelijkheid zag dan het afzagen van de poten.

Lundgrens uitgangspunt bij het ontwerpen was dat de meubels voor veel mensen geschikt moesten zijn, zei de Zweed toen hem in 2012 een designprijs werd uitgereikt. "Mijn producten zijn simpel, praktisch en door iedereen te gebruiken, ongeacht leeftijd een leefsituatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl