NOS Nieuws

Britse criminelen gezocht in Amsterdam

Vijf Britse criminelen die door de Britse politie gezocht worden, houden zich vermoedelijk schuil in Nederland. Hun namen zijn vandaag vrijgegeven.

Twee van hen worden gezocht wegens moord. Een van hen zou in juli 2015 een tiener hebben doodgeschoten in Liverpool, mogelijk na een drugsruzie. De ander wordt ervan verdacht een man te hebben neergestoken in een kroeg.

Drie andere mannen worden gezocht voor de handel in grote hoeveelheden wiet en harddrugs. Op de Engelse most wanted-lijst staan nog vier verdachten. Hun namen werden al eerder bekendgemaakt.

Britse criminelen vermoedelijk in Amsterdam

Vooral Amsterdam is populair onder Engelse criminelen. Ze vallen niet op tussen de vele toeristen en hebben er vaak ook al contacten, waardoor ze gewoon door kunnen gaan met hun criminele handel.

"Ze zullen er snel achter komen dat ze ook in Nederland niet veilig zijn", waarschuwt Dave Allen, hoofd van de National Crime Agency in Engeland. De politie hoopt op tips waar de criminelen zich bevinden, eventueel via Meld Misdaad Anoniem.

De Britse politie schakelde de afgelopen jaren vaker de hulp in van Nederland. Sinds 2008 zijn al meer dan 150 verdachten gearresteerd, die zich in Nederland probeerden te verstoppen. De helft daarvan is in Amsterdam opgepakt.

Stom toeval

Soms gebeurt dat na intensief speurwerk en soms is het gewoon stom toeval. Zoals afgelopen zomer, toen een Amsterdamse agent, die op het politiebureau uit het raam keek, toevallig de Britse crimineel Patrick Adams zag lopen met zijn vrouw. Het stel werd in Groot-Brittannië gezocht wegens poging tot moord. De politie heeft ze opgepakt.

In januari dit jaar werd een andere beruchte crimineel, Terrence Earle, ook bij toeval opgepakt in Amsterdam. De BBC was bezig met opnames voor een documentaire over voortvluchtige Britten, toen hij door het beeld liep. Een politieman herkende hem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl