De gereconstrueerde cockpit van de MH17
NOS Nieuws

Nabestaanden MH17 krijgen uitleg over onderzoek naar daders

Nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 zijn bijgepraat over het strafrechtelijk onderzoek naar de daders. Op de besloten bijeenkomst, die ongeveer 2,5 uur duurde, waren 200 mensen.

Volgens meerdere nabestaanden gaf onderzoeksleider Fred Westerbeke uitvoerige informatie over de procedures van het onderzoek, maar werd inhoudelijk niets verteld.

Vooral over de radarbeelden hadden nabestaanden veel vragen. "Er is uitgelegd hoe dat precies werkt", zegt Evert van Zijtveld, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17. "Daardoor kan je dingen die je leest beter wegen en begrijpen."

OM: deze zomer weten we exact waar de BUK-raket is afgevuurd

De aanwezigen zeiden na afloop dat ze begrijpen waarom inhoudelijk niet werd ingegaan op het onderzoek. "Maar het is heel belangrijk om wel te horen hoe het proces van zo'n onderzoek precies gaat. Dan weet je hoe ingewikkeld het is en waarom het lang duurt", zei een familielid van een slachtoffer.

Onderzoeksleider Westerbeke zei dat inhoudelijke informatie mogelijk door daders gebruikt kan worden. "Het is lastig en ingewikkeld dat we veel informatie nog niet kunnen delen terwijl we met zo veel mensen te maken hebben, maar we willen het onderzoek niet in gevaar brengen."

Tachtig politiemensen

Volgens het ANP zei Wilbert Paulissen, hoofd van de landelijke recherche, op de bijeenkomst dat een team van tachtig politiemensen nog steeds fulltime bezig is met het onderzoek naar de daders. "Dat is echt heel veel, want bij een groot onderzoek zijn meestal vijftien tot twintig mensen betrokken", aldus Paulissen.

Het OM verwacht deze zomer de exacte locatie waarvandaan de raket is afgevuurd bekend te kunnen maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl