NOS Nieuws

Geheime IS-documenten in Duitse handen

Gelekte geheime IS-documenten

Geheime documenten van de terreurorganisatie IS zijn in handen gekomen van de Duitse justitie, melden Duitse media. Het gaat om 'persoonskaarten' van jihadisten waarvan IS in Syrië kennelijk een nauwgezette administratie bijhoudt.

De gegevens worden van groot belang genoemd voor het vervolgen van jihadisten en strijders die terugkeren naar Duitsland. Die verdwijnen nu vaak in de anonimiteit.

De zender ARD en de krant Süddeutsche Zeitung melden dat de veiligheidsdiensten tientallen documenten in handen hebben gekregen. Het zijn lijstjes met in het Arabisch allerlei persoonsgegevens die IS-vrijwilligers bij aankomst in Syrië moeten invullen. Dat varieert van de naam en de zelfgekozen strijdnaam tot het voormalige woonadres, de genoten opleiding en de vraag of de betrokkene vrijwilligerswerk wil doen, wil vechten of een zelfmoordaanslag wil plegen.

Bij elkaar zijn er 23 vragen die elke aspirant-jihadist moet beantwoorden. De tientallen documenten komen vermoedelijk uit een data-lek. De documenten zien er authentiek uit volgens de Duitse justitie en de media die er voorbeelden van hebben gezien. In de totale IS-administratie zouden duizenden van dit soort persoonskaarten zitten.

Teruggekeerd

Uit de geheime documenten kan justitie ook opmaken welke verantwoordelijkheden Duitse jihadisten in Syrië precies hebben of hebben gehad. Het aantal teruggekeerde IS-strijders in Duitsland wordt geschat op 260. Vervolging was tot nu toe lastig omdat het lidmaatschap van de terreurorganisatie moeilijk te bewijzen was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl