Belangenorganisatie wil pgb-houders zorgbetaling zelf laten regelen
Mensen met een persoonsgebonden budget moeten met een speciale bankrekening zelf hun betalingen aan zorgverleners kunnen doen. De bank ziet toe op de randvoorwaarden en controleert vooraf of de betaling klopt.
Een pleidooi hiervoor komt van belangenorganisatie Per Saldo, nu duidelijk is dat een Kamermeerderheid openstaat voor andere manieren voor het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten (pgb’s).
Het idee van de pgb-rekeningen komt van D66-Kamerlid Bergkamp, maar de belangenorganisatie voor budgethouders heeft het enthousiast omarmd.
Het plan houdt in dat mensen die een pgb willen, eerst een gesprek krijgen met een gemeente of zorgkantoor om te zien of zij in staat zijn een geldbedrag te beheren.
Als dat blijkt te kunnen, krijgt de budgethouder een speciale rekening bij een reguliere bank. Die bank toetst de door de budgethouder elektronisch ingevoerde betalingen aan de hand van de zorgovereenkomst en de afgesproken tarieven. Maar de budgethouder doet de betalingen dus zelf.
Dat laatste is een groot verschil met hoe het nu gaat: de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheert de budgetten en doet de uitbetalingen. De budgethouder heeft daar geen enkele invloed op.
Rond de uitbetalingen van de pgb's ontstond een grote chaos. Veel zorgverleners krijgen hun geld pas na veel vertraging en rompslomp. Staatssecretaris Van Rijn kwam erdoor in politiek zwaar weer.
Per Saldo ziet inmiddels wel verbeteringen, maar zegt dat dit komt door houtje-touwtje-oplossingen. Nog steeds worden er per week ongeveer veertig casussen doorgegeven aan een noodteam dat is opgericht vanwege alle problemen.
De belangenorganisatie zag tot nu toe geen alternatieven voor het uitbetalen door de SVB. "Het belangrijkste bij een alternatief plan is dat wij eerst zeker willen weten of het zal slagen. Niemand wil een nieuw fiasco. Maar wij zijn hier in ieder geval erg enthousiast over", zegt Aline Saers van Per Saldo.
"De betalingsproblemen met het pgb ontstaan doordat veel partijen stukjes informatie aanleveren aan de SVB. Die informatie moet worden gecontroleerd voordat er tot betaling kan worden overgegaan. Wij zijn niet tegen controle, maar zien hoeveel er nog steeds fout gaat bij de SVB waar budgethouders geen grip op krijgen. Met dit nieuwe plan is er controle op de bestedingen, maar de budgethouder is weer aan zet als het gaat om de betalingen."
Klantgericht
"Bestaande banken moeten het plan uitvoeren", zegt Saers van Per Saldo. "Niet de SVB of uitvoeringsinstantie CAK, want die hebben niet de mogelijkheden om als bank te functioneren. Daarmee blijft altijd het systeem leidend en niet de mens. Een bank werkt klantgericht en dat is een groot voordeel."
Morgenavond is er een debat in de Tweede Kamer over de ICT-problemen bij de Sociale Verzekeringsbank. Regeringspartij VVD vindt dat er ook bij een alternatief betalingssysteem altijd controle vooraf moet blijven op de betalingen. Kamerlid Potters voelt er dan ook weinig voor om de budgethouders weer zelf verantwoordelijk te maken.
Coalitiepartner PvdA is enthousiaster. Kamerlid Van Dijk wil dat staatssecretaris Van Rijn ook dit alternatief gaat onderzoeken. Ook oppositiepartijen denken dat de pgb-rekeningen goed kunnen werken.