NOS Nieuws

Oproep aan reizigers om foto's te maken van overvolle treinen

Treinreizigers krijgen het dringende verzoek om foto's te maken van overvolle treinen. De organisatie ConsumentenClaim wil de foto's gebruiken bij een mogelijke rechtszaak tegen de NS.

ConsumentenClaim en het spoorbedrijf gaan eerst met elkaar praten over de overvolle treinen en de compensatie daarvoor. Als dat overleg op niets uitloopt, stapt de organisatie namens bijna 10.000 treinreizigers naar de rechter.

De consumentenorganisatie eist dat de NS alle treinreizigers "behoorlijk" vervoert en anders 50 procent van de prijs compenseert. Met de foto's moet worden aangetoond dat er structureel iets mis is bij het spoorbedrijf. "De treinen zijn elke dag overvol waardoor mensen moeten staan en dat komt doordat de NS op dit moment onvoldoende materieel heeft. Dat is een inschattingsfout," zegt de woordvoerder van ConsumentenClaim.

Evaluatie

De NS zegt in een reactie allerlei maatregelen te hebben genomen om de problemen terug te dringen. Er worden op enkele trajecten al bussen ingezet waarin reizigers kunnen zitten. Daarnaast rijden er ook extra treinen. "Maar we moeten wel accepteren dat het tussen 06.00 en 09.00 uur altijd erg druk is. In die periode zijn 7 miljoen mensen onderweg."

Met ConsumentenClaim wordt gepraat over de spitsproblemen, maar de NS kan nu al zeggen dat er altijd mensen zullen moeten staan in de trein. Vorige week zei interim-topman Roger van Boxtel dat het spoorbedrijf "niet zomaar" zijn portemonnee zal trekken om reizigers te compenseren.

De NS heeft met staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur afspraken gemaakt om de druk van de ketel te halen. Eind deze maand is de eerste evaluatie. Het is volgens de NS daarom nu nog te vroeg om toezeggingen te doen aan ConsumentenClaim.

Studenten

Een paar dagen geleden werd het ook duidelijk dat de NS het aan de stok heeft met de studenten. Volgens de jongste NS-plannen zouden studenten niet meer tijdens de spits de trein moeten nemen. Universiteiten en hogescholen zouden de lesroosters moeten aanpassen om dat mogelijk te maken. De studenten hebben verbaasd gereageerd op dat plan.

Studentenorganisaties hebben alle studenten opgeroepen tot actie: het NK-treinen. Morgen moeten zoveel mogelijk studenten tijdens de spits in rood-wit-blauw of oranje de trein nemen, om zo te laten zien dat studenten het openbaar vervoer hard nodig hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl