NOS Nieuws

Samsom: 30.000 vluchtelingen per jaar uit Turkije opnemen

PvdA-leider Samsom vindt dat Nederland bereid moet zijn om jaarlijks 30.000 vluchtelingen uit Turkije op te nemen. "Dat is een stuk minder dan afgelopen jaar, toen waren het er 60.000", zei Samsom in het radioprogramma Met het Oog op Morgen op Radio 1. De PvdA'er zei eerder al dat er een luchtbrug moet komen om vluchtelingen vanuit Turkije naar Europa over te brengen.

In Met het Oog op Morgen noemde hij 30.000 vluchtelingen een "stabiele hoeveelheid vluchtelingen" en wees erop dat in de jaren negentig ook jaarlijks tienduizenden mensen naar Nederland kwamen, vooral uit Joegoslavië.

Samsom zegt dat we bereid moeten zijn 30.000 vluchtelingen op te nemen

Samsom zegt dat de VVD het roerend met hem eens is over deze aanpak. "Een beheersbare stroom die kleiner is dan het afgelopen jaar op gang brengen, in ruil voor het stoppen van de illegale stroom", stelt de PvdA-leider.

"Sommige zullen dan zeggen, het is mooi dat het stopt, want dan komen er geen mensen meer via Griekenland. Ik denk vooral dat het mooi is omdat er dan geen kinderen meer verdrinken, maar allebei zijn goede redenen om te zeggen, laten we met die illegale stroom ophouden."

Samsom zegt erbij te hopen dat het geen tien, twintig jaar duurt, want "dan is er niemand meer in Syrië over". Het Syrische vluchtelingenprobleem duurt volgens hem nog vier, vijf jaar en dat is volgens de politicus een optimistische schatting.

De PvdA'er is in Brussel waar de leiders van de EU de komende dag bijeenkomen om met Turkije te overleggen over de vluchtelingencrisis. Over heel 2015 deden in totaal 58.880 mensen een asielaanvraag of een herhaalde asielaanvraag in Nederland. Deze mensen kwamen met name uit Syrië en Eritrea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl