NOS Voetbal

Eerste Chinese treffer in eredivisie is 'best groot nieuws'

Zhang: dit zal best groot nieuws zijn in China

Chinezen in de eredivisie zijn zeldzaam en een scorende Chinees is zelfs uniek. Zhang Yuning maakte zondag tegen Roda JC Kerkrade, koud in het veld als invaller, als eerste Chinees een doelpunt in de eredivisie. "Dit zal best een beetje groot nieuws zijn in China", zegt de 19-jarige spits.

"Het was een prachtig doelpunt, in de laatste minuut nog wel", aldus Zhang Yuning. "Een fantastisch gevoel. De voorzet van Guram Kashia was perfect. Ik hoefde de bal alleen maar aan te raken."

De goal van Zhang Yuning kwam niet volledig uit de lucht vallen. Als invaller had hij er in februari al drie optredens in de eredivisie opzitten. Bovendien maakte hij bijna vijf jaar geleden al voor het eerst zijn opwachting in de jeugd van Vitesse, als stagiair.

  • Pro Shots
    Zhang Yuning komt in het veld voor Isaiah Brown
  • Pro Shots
    Zhang Yuning kopt het winnende doelpunt binnen tegen Roda JC
  • Pro Shots
    Zhang Yuning viert zijn goal tegen Roda

De Chinese jeugdinternational Zhang Yuning speelde in China voor Hangzhou Greentown en tekende vorig jaar na diverse stageperiodes een tweejarig contract bij Vitesse. Hij sloot aan bij Jong Vitesse, maakte doelpunten en debuteerde op 13 februari 2016 tegen sc Heerenveen (3-0) in de hoofdmacht.

Maandag moet hij zich weer melden bij de beloften, maar dat vindt hij niet erg. "Ik ben nog geen goede speler en moet me nog verbeteren", zegt hij. "Maar deze goal geeft me meer vertrouwen en dat heb ik nodig."

"Een mooie beloning voor die jongen", reageerde Vitesse-trainer Rob Maas. "En een compliment voor de club. We leveren talenten af."

Rob Maas over Zhang Yuning

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl