Vincent Janssen was voor de vijfde keer op rij trefzeker voor AZ in de eredivisie

Excelsior maakt het AZ niet al te lastig

AZ heeft zich redelijk herpakt na de forse nederlaag bij Ajax. Excelsior liep in Alkmaar vooral achteruit en mocht over de 2-0 nederlaag niet mopperen.

AZ nam in eigen huis vanuit de aftrap het initiatief. Excelsior sloeg diep op eigen helft een bivak op: met veel spelers achter de bal bleef de gedisciplineerd verdedigende ploeg overeind.

Vincent Janssen en Thom Haye, die Joris van Overeem op de bank hield, kregen weliswaar al in de eerste minuten respectievelijk een schiet- en een kopkans, maar daarna ebde het offensief weg.

De Alkmaarders kwamen twee keer echt goed door. Dabney dos Santos vond na een leep passje van Alireza Jahanbakhsh het zijnet en een inzet van Janssen, uit een voorzet van Derrick Luckassen, ketste via de voet van doelman Tom Muyters en de binnenkant van de paal terug in het veld.

AZ-spits Vincent Janssen vuurt een schot af, links Sander Fischer
    Tom van Weer (r) haalt verhaal bij scheidsrechter Bas Nijhuis na de afgekeurde goal van Excelsior
    Vincent Janssen schiet de penalty achter doelman Tom Muyters
    Een onderonsje tussen trainers Alfons Groenendijk (l) en John van den Brom

Excelsior was zelden aan de bal, kwam dan ook amper over de middenlijn, maar haalde met wat geluk ongeschonden de rust. Vlak na rust waagde Jeff Stans zowaar de eerste Rotterdamse doelpoging. Doordat de assist van Adil Auassar onzuiver was, mist Stans' schot kracht en kon Sergio Rochet de bal simpel rapen.

Geen genade

Muyters moest zich even later aan de overkant eindelijk gewonnen geven. Luckassen stond uit een corner op de juiste plek om de bal van dichtbij binnen te schuiven. Excelsior dacht even later uit het niets gelijk te maken, maar de treffer vond wegens buitenspel van Tom van Weert geen genade.

Die genade had arbiter Bas Nijhuis ook niet voor Sander Fischer. Die hing voor de zoveelste keer en nu iets te duidelijk aan het shirt van Janssen. De spits, die voor rust al drie keer vergeefs om een strafschop had gesmeekt, vond nu eindelijk gehoor.

Terwijl Fischer vervroegd richting de douche liep, besliste de 21-jarige spits van elf meter het duel, zijn zeventiende competitietreffer dit seizoen.