UCI-voorzitter Brian Cookson sprak met de NOS bij WK baanwielrennen in Londen
NOS Wielrennen

Cookson: zwaarste straf voor Van den Driessche

Er hangt de Belgische veldrijdster Femke van den Driessche een levenslange schorsing boven het hoofd. Dat benadrukte UCI-voorzitter Brian Cookson zaterdag. "We hebben de disciplinaire commissie gevraagd de zwaarste sanctie op te leggen."

Cookson sprak tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen met de NOS. "We nemen mechanische doping, of mechanische fraude zoals wij het liever noemen, erg serieus. We hebben hier in Londen nu tweehonderd tests uitgevoerd. Allemaal negatief."

In het geval van Van den Driessche, bij wie tijdens de WK veldrijden een motortje werd ontdekt in een van haar fietsen, wil de UCI een duidelijk voorbeeld stellen. "Het is een zeer serieuze vorm van fraude. Ik weet zeker dat het een straf van meer dan zes maanden wordt. Wat de maximumstraf is voor een dergelijk vergrijp? Die is er niet. Ze kan een levenslange schorsing krijgen. Dat is mogelijk."

Veiligheid

Cookson ging ook in op het actuele thema rondom veiligheid tijdens koersen. Vorig weekend in Kuurne-Brussel-Kuurne werd er nog een renner van zijn fiets gereden door een wedstrijdmotor. Het betreft al de zoveelste aanrijding in het peloton in de afgelopen twee jaar.

"We kijken samen met de Belgische wielerbond welke actie we kunnen ondernemen. Ik ga niet in op een individueel geval. Maar ik denk dat het duidelijk is dat het veiliger moet. Iedereen, op motorfietsen en in auto's, moet zijn verantwoordelijkheid erg serieus nemen."

Qua concrete maatregelen verwees Cookson alleen naar het speciale rijbewijs, dat sinds dit jaar behaald moet worden door bestuurders van voertuigen in de koers.

Renner Broeckx aangereden door motor tijdens 'Kuurne'

UCI in gesprek met ASO

En dan is er nog het hete hangijzer dat 'ASO' heet. De Franse organisator van onder meer de Tour de France wil uit de WorldTour stappen, onder meer om zo meer invloed uit te kunnen oefenen op het deelnemersveld. Nu is het zo geregeld dat ploegen met een WorldTour-licentie van de UCI verzekerd zijn van een startbewijs in de belangrijkste wedstrijden. De Franse wielerorganisator wil zelf bepalen wie er mag starten.

"Ik hoop nog steeds dat we eruit kunnen komen. We zijn in gesprek met ze." Cookson benadrukt dat de UCI de belangen van alle organisatoren en partijen behartigt, niet alleen die van de ASO. "Ik spreek met de ASO op het hoogste niveau. Ik kan zeggen dat de onderhandelingen in de beginfase zitten. Maar er is goodwill aan beide kanten."

47 WorldTour-wedstrijden in 2017?

Onlangs bracht de UCI naar buiten dat er twintig wedstrijden zijn die zich vanaf 2017 graag willen aansluiten bij de WorldTour. "Het gaat om nieuwe wedstrijden, dus naast de 27 wedstrijden die nu al tot de WorldTour behoren. Er is massale interesse. We gaan de komende tijd bekijken welke koersen straks bij het hoogste niveau kunnen aansluiten."

UCI-voorzitter Brian Cookson in gesprek met NOS-verslaggever Steven Dalebout

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl